13 са новите случаи на COVID-19 у нас, пет от

...
13 са новите случаи на COVID-19 у нас, пет от
Коментари Харесай

624 станаха българите с COVID-19, 54 пребориха коронавируса, 24 не успяха


13 са новите случаи на COVID-19 у нас, пет от тях са в болница. За денонощието са направени общо 494 проучвания. Положителните случаи с ковид стават 624. Това заяви ръководителят на Оперативния щаб и шеф на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в петък заран, цитиран от БГНЕС.

Общо досега в страната са осъществени 18 502 проби.

В съпоставяне с четвъртък нарастването на позитивните случаи е 2.1%. Няма нова област, в която да е записано болестта.

Случаите от София са 8 нови, във Велико Търново, Кюстендил и Пазарджик има по един, в Русе има двама.

Излекуваните към този момент са 54 души.

Няма умряли за деня, смъртните случаи са 24, тяхната междинна възраст 65 години.

Ген. Мутафчийски заяви, че има умрял в Александровкска болница, само че не е ясно дали е дал позитивен резултат за ковид.

230 души се лекуват в болница към днешна дата.

Във ВМА има един интубиран пациент, инфектиран с COVID-19 в интервал в химиотерапия.

Най-голямото огнище за България на болестта е София. В столицата случаите на инфектирани са общо 370.

Попитан какво тъкмо дефинират тези термокамери, защото множеството демонстрират странни температури, Мутафчийски отговори: „ Още когато имаше огромна превъзбуда в обществото с термокамерите, казахме, че в международен мащаб се регистрира, че имат по-малко от 20% успеваемост, те имат спомагателно деяние единствено “.

Д-р Ангел Кунчев добави, че термокамери са били инсталирани на летище София преди 10 година и са високо чувствителни и правят доста добра работа. „ Хващали сме не малко хора, неприятното е, че увлечени в желанието да имат доста компании такива камери, не си купуват такива, които би трябвало “, сподели Кунчев.

По отношение на Банско Мутафчийски сподели, че в понеделник или вторник ще постъпят тестванията, в това е уверила компанията.

На въпрос дали има пациенти в България с ковид, които са включени в клинично изпитване, Мутафчийски отговори, че това се дефинира от огромни компании, които вършат клинични изпитвания. Засега България не е включена в такива изпитвания, добави Мутафчийски.

По отношение на психиатрите и психолозите и това дали те могат да работят, генералът сподели, че при взети защитни средства и противоепидемични ограничения могат да работят със своите пациенти.

В София е най-голямото огнище, случаите са 370.

Според СЗО и Европейска комисия се тестват хората, които имат признаци на заболяване, контактни на първия ред. Това е постановката и тя не е изменена, всичко останало е плод на говорене, добави Мутафчийски. В интензивните отделения има задоволително кревати, които да са готови. В момента има по-малко болни, в сравнение с в предходните месеци. Факт е, че има намаляване на заболеваемостта от други болести. Последните данни за смъртността в България са до първата седмица на месец март. Продължаваме да следим. Изненадата за мен е, че смъртността е най-малко с 10% по-малко, в сравнение с предходната година, увери Мутафчийски.

Почти 70 хиляди души са сложени под карантина у нас поради пандемията от ковид. Точният брой на карантинираните е 69 780 души.

Средната възраст на умрелите пациенти е 65,2 година 230 пациента, при които е потвърден COVID-19, са приети в болница и са под лекарско наблюдаване. От тях 33-ма са настанени в интензивни отделения. COVID-19 е доказан и при 33-ма медицински чиновници, което съставлява 5,3 % от общия брой на откритите случаи у нас. Общо са направени 18 502 теста. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР