13-годишната Сара Ернст бе засмукана от подовия сифон на басейн

...
13-годишната Сара Ернст бе засмукана от подовия сифон на басейн
Коментари Харесай

Оправдаха подсъдимите за смъртта на 13-годишната Сара в хотелски басейн в Златни пясъци

13-годишната Сара Ернст бе засмукана от подовия сифон на басейн в кк Златни пясъци през юли 2011 година Въпреки реанимационните действия в болница, момичето умря, напомня Moreto.net.

Варненският апелативен съд призна за почтени Кирил Я. и Пламен К. за това, че са предизвикали гибелта на 13-годишно дете,поради немарливо осъществяване на правно-регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, оповестиха от пресслужбата на институцията.

Първият е бил реализатор на комплексното строителство на работите по част " Басейни " в хотел „ Берлин “ в кк Златни пясъци, а вторият – строителен контрол в част „ ВиК “.

Прокуратурата е обвинила двамата в нарушавания на Закона за устройство на територията и на Наредба на Министерство на регионалното развитие за сформиране на актове и протоколи по време на строителството.

С акта си Апелативният съд анулира присъда на Варненския областен съд, с която двамата са били приети за отговорни и осъдени с отнемане от независимост за 6 месеца, чието осъществяване е било отсрочено с изпитателен период от 3 години. Двамата апелираха пред горната инстанция.

Като извърши преценка на доказателствения материал, Апелативният съд доближи до напълно разнообразни в действителност и правни заключения от тези на първата инстанция.

През 2001 година сдружението притежател на хотела подхванало реорганизация и уголемение на комплекса, в съгласие и утвърдено от способените държавни органи. След привършване на строително-монтажните действия и изпитването на басейните, била открита годността им. Издадено било Разрешение за прилагане. Изготвено било Ръководство за употреба. В него било категорично записано в какво състояние би трябвало да са спирателните кранове. Извършен бил персонален инструктаж на чиновник за техническа поддръжка. След въвеждането в употреба обаче била инсталирана бариера във водния кулоар и двете елементи на басейна били разграничени. Така се осигурявала опция за без значение прилагане на вътрешната и вътрешната част. Монтирането на преградата било причина за определяне на рисков режим на вътрешния басейн. Всяка смяна в структурата на басейните изисквала правене и одобрение на екзекутивна техническа документи, която да узакони направените промени. Това не било сторено.
Към датата на случая за използването на басейните не били издадени разрешителни от Община Варна . Единствено били подадени заявки.

Комплексът разполагал с един единствен избавител, макар експлицитните условията за втори, при съществуването на де факто два басейна. В машинното помещение липсвало Ръководството за работа, както и номерация на крановете, каквито имало при предаване от страна на изпълнителя през 2001г. Към 2011г. обектът нямал инструктиран чиновник, което било наложително.

На 11.07.2011г. във вътрешния басейн се намирала 13-годишната Сара Ернст. Съоръжението работело в режим „ дестилация “. Помпите били включени в режим на засмукване единствено от дънния сифон. Единственият избавител бил зает на външния басейн. Около 11.30ч. детето било засмукано от подовия сифон. Въпреки реанимационните действия в болница, то умряло.
Впоследствие било открито, че решетката на сифона била счупена и не била захваната по никакъв метод за него.

Настоящата инстанция назначи спомагателна съдебно-техническа експертиза. Вещите лица са безапелационни, че настоящите все още на градежа условия били спазени. Фаталният случай е настъпил 10 години след проектирането, построяването и въвеждането в употреба на басейна.

Към 2011 година притежателят на оборудването не бил извършил отговорности, зародили през 2004г. по съблюдаване на европейски и национални стандарти за сигурност. Тези стандарти липсвали все още на построяването на басейна, само че били признати след предаването му за експлоатиране. Затова отговорността да ги съблюдава била на вложителя, а не на строителя. Още повече, притежателят на хотела след 2002г. не поддържал на работа отговорник по работата с техническото помещение на басейните, както изисквало Ръководството. Това довело до жестоко нарушение разпоредбите. Според заключението на движимостите лица, случаят зародил като непосреден резултат от нарушаването на Ръководството за употреба.

„ Съдът няма задължението да проучва кое лице се явява отговорно за създалата се сериозна обстановка, само че разполага с безапелационното умозаключение на съдебно-техническата експертиза, че това не е нито проектантът, нито строителят, нито строителният контрол по „ ВиК “, които направили активността си в сходство с нормативните разпореждания “, гласят претекстовете към присъдата на Апелативен съд – Варна. Дори и да се одобри, че някои от книжата не са били съвършено направени, тези пропуски нямат причинна връзка с случая.

Съдебният състав одобри, че дейностите на подсъдимите не са в директна причинна връзка с настъпилия резултат - гибелта на немската гражданка. Удавянето й настъпило заради образувалия се подводен резултат на вакуум, в следствие от погрешно боравене със спирателните кранове на вътрешния басейн, а не е обвързвано с активността по градеж и контрол на басейна 10 години по-рано. Не могат да се дефинират дейности или бездействия на подсъдимите, които да са довели до резултата. Категорично директната причина за гибелта на детето е обвързвана с погрешно боравене с крановете в техническото помещение, а не със строителните действия.
Неправилната употреба, а не нарушавания в градежа и надзора, постанова извод за несъставомерност на действието по повод и на двамата подсъдими, безапелационен е Апелативен съд - Варна.

Присъдата е влезнала в действие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР