13 500 уникални керамични къса с тегло 590 кг от

...
13 500 уникални керамични къса с тегло 590 кг от
Коментари Харесай

Тракийско светилище у нас крие ритуален кръг по подобие на С...

13 500 неповторими керамични къса с тегло 590 кг от 10. век преди новата епоха бяха открити от археолозите

Ритуален кръг беше открит при разкопките на тракийско светилище над девинското село Осиково. Съоръжението съставлява ритуален каменен олтар. Изграден е от пътека от грижливо подредени идентични по величина камъни, която приключва с каменен кръг. В кръга са разчистени три пласта от фрагментирани керамични съдове и 18 тежести от отвесен тъкачен стан. Това споделя археологът Христина Вълчанова - началник на разкопките, след края на археологическия сезон.

Разкопките на светилището се организираха тази есен за втори сезон от екипа в контракт с РИМ - Смолян, като напълно се финансират от Община Девин. Светилището се намира на скален връх над село Осиково в едно от разклоненията на рида Чернатица и е намерено при теренни обхождания на Вълчанова през 2018 година Намира се на 1800 м надморска височина и заема билото на скален зъб с повърхност към 150 кв м. През първия сезон там се откриха ритуални структури, свързани с обредните практики, осъществявани от локалното тракийско население.

„ В каменните структури намерихме скупчвания от разнообразни предмети като блага и керамика - фрагменти от съдове, в които античните са оставяли храна в подарък на силите, които са почитали. Това лято разкопките бяха къси заради лимитираните средства, но резултатите са основни. За пръв път бе открита каменна конструкция, особено направена за ритуали, осъществявани на върха. И за пръв път бе открита депонация на 18 тежести от един отвесен тъкачен стан, подредени грижливо в кръга от камъни. Тези тежести са натоварени с избрана семантика за античните жители на планината, която през днешния ден ние мъчно бихме обяснили “, сподели Вълчанова. Тя прави откритието на ритуалния кръг, разкривайки последователно пътеката към него.

„ Мислехме, че е част от оградна стена, която маркира свещеното пространство, само че се оказа пътека към този обреден кръг. Струпване на толкоз доста тежести не ми е известно да е откривано в друго светилище като ритуал “, уточни Вълчанова. На мястото намират две скупчвания на голям брой фрагменти от съдове от 5-6. и от 10-9. век преди новата епоха.

„ Все още не знаем началната дата на възникването на светилището, знаем единствено, че е било извънредно известно през цялата желязна ера. Открихме голямо количество от керамичен материал, над 13 500 парчета с тегло 590 кг. Това приказва за доста почитано и посещавано светилище. Буквално стъпваме върху „ килим от керамика “ по време на изследването, което приказва, че там е имало върволяк от поклонници. Древните хора са били по-сензитивни и са избирали чисти места с позитивен геомагнитен градиент за свои светилища.

Предстоят да се създадат геомагнитни замервания, с цел да се потвърди, че и това светилище е на такова мощно енергийно място “, сподели Вълчанова. Сред откритията са голям брой декорации, глинени ритуални питки, ножчета и други В подножието на връх Модър е открит остарял рудник и това, съгласно Вълчанова, е съображение за гъстотата на селищната мрежа през I хиляди прочие Хр. в региона на село Осиково.

Тя е документирала към 40 обекта единствено в землището на селото - некрополи, селища, които потвърждават, че регионът е бил извънредно гъсто обитаем. Непосредствено под откритото светилище на върха има две селища от разнообразни столетия. „ Община Девин е една от най-богатите в Средните Родопи на археологически обекти от всички столетия. Този регион е бил доста гъсто обитаем през всички столетия без спиране още от късния палеолит “, сподели Вълчанова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР