125 г. от основаването си отбеляза Народното читалище Орач 1898

...
125 г. от основаването си отбеляза Народното читалище Орач 1898
Коментари Харесай

Лауреатът на „Пирин Фолк“ Валентин Велчев омагьоса великотърновско село, извикаха го да пее втори път

125 година от основаването си означи Народното читалище " Орач 1898 " във великотърновското село Паскалевец, едно от най-старите в района.

Кметът Мирослав Димитров, който е и ръководител на настоятелството, предложения за празничния концерт младия артист Валентин Велчев.

Лауреатът от " Пирин Фолк " гостува за първи път там предходната година и хората са останали доста удовлетворени от рецитала му, по тази причина са поискали да го извикат " на бис ".

 Лауреатът от
Носителят на премията " Певец на годината 2021 " за дебют откри концерта си със заглавната ария на първия си независим план " Аз съм Валентин ", който в този момент е номиниран за " Албум на годината 2022 ". Още до момента в който пееше началото на песента по музика и текст на Ели Кордева " Аз съм Валентин, ти си Валентина ", от публиката в салона скочи дама, познала се като лирическата героиня и поведе хорото пред сцената. " Аз съм Валентина, и аз съм от Враца ", съобщи на висок глас дамата. После се разбра, че измежду публиката има още една врачанска снаха. Специално за тях Велчев извърши една от най-популярните си песни " От Враца до Дунава ", трансформирала се в неофициален химн на Северозападна България, а след концерта им разписа техните копия от диска му. В концерта си фолклорният любим включи и два от шлагерите си от " Пирин Фолк " - " Благословен " на Антония Рангелова от 2020 година и " Наздраве " на Вили Рай от 2021 година, а финалът бе непокътнат за дебютния му шлагер " Пирински орли " на Ели Кордева от фестивала през 2019 година, за който получи и първата си музикална премия.
 Лауреатът от
Превърналият се в негова визитна картичка рефрен " За Никола, Гоце, Яне, за Пирин планина " пееше с него и една от бабите, която по-късно призна, че най-вече се е разчувствала на македонските му песни, защото самата тя е от този край, а на " Ванга " даже се е разплакала, тъй като я е познавала персонално. Всяко едно от хороводните му осъществявания беше съпроводено от хоро, на което се хвана съвсем цялата зала. Така беше и на най-новата му ария " Дуда и Денка " - музика и текст Антония Рангелова, аранжимент Николай Недялков. Публиката в Паскалевец възнагради и с овации премиерата. В програмата на Валентин Велчев бяха включени и няколко поп песни от идния му втори албум като " Мамо ", " Музикантът " (музика проф. Георги Костов, стихове Агент Тенев " ) и " Молитва / Вяра, вяра, обич " (музика Тончо Русев, стихове Недялко Йорданов), всичките аранжирани от Пламен Велинов. Овации обраха и авторската му ария " На нож ", " Сватове " на Камен Николов и Петър Москов и " Татковина " от Илия Ангелов и Йордан Маринков. Специални посетители на тържеството бяха кметът на Павликени инж. Емануил Манолов и една от чаровните му заместнички в общината. За фонда на читалището Валентин Велчев подари няколко броя от дебютната си грамофонна плоча " Аз съм Валентин ", която е първият винил с български фолклор от 30 година
 Лауреатът от

След концерта на Валентин Велчев, кметът Мирослав Димитров като хазаин провежда и празнично празненство, на което почерпи артиста и гостите си с създадената от самия него самодивска ракия. Тя се прави от локални сортове грозде и в прясната течност се поставят избрани билки, брани по изгрев слънце на Еньовден, когато всяка откъсната тревичка е лековита - еньовче, магарешки трън, който е мощен афродизиак, и наложително една избрана билка, локалните я назовават " Пий, отново пий ". Билките киснат най-малко един месец в младата ракия, след това се прибавя роса от растенията на самодивските поляни край селото. При варене капакът на казана се намазва с благоуханен паскалевски мед с 22 билки, който омекотява ракията и тя богатство се пие като балсам. Самодивската паскалевска сълза би трябвало да е отлежала, тъй като на идната година буренцата с нея се изнасят в нощта против Еньовден, с цел да се огледа в огнената течност луната и да показа тайните и силата си, споделя домакинът.
 Лауреатът от

След концерта си в Паскалевец, Валентин Велчев се разноски до Велико Търново, откъдето са корените на баба му по бащина линия и не е гостувал от дете. Певецът хвана ужасно време и прекара следобеда си в разходка из Царевец, а след това посети и музея на царете с восъчните фигури в остарялата столица. В него, под формата на статуи и фрески са показани исторически персони и паметни събития от интервала на Второто българско царство. Визуализира се живота на другите обществени пластове в средновековното българско общество – владетели, духовенство, болярска и войнска каста, занаятчии. На 4 етажа са ситуирани фигурите на цар Калоян и цар Иван Асен II, на Паисий Хилендарски, Йоан Кукузел и са пресъздадени подиуми от българското средновековие, най-много величието на Търновград през царуването на династията Асеневци. Една от най-впечатляващите е пленяването на Балдуин Фландърски от цар Калоян.
 Лауреатът от

Снимки: Личен списък
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР