125 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е

...
125 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е
Коментари Харесай

Витанов за пандемията: Отивай на море, народе, но внимавай в Гърция

125 дни след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, обстановката е  относително спокойна. Това написа математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов в обичайния си разбор на развиването на пандемията, По думите му здравната система се оправя с проблемите, а сюжет „ Празни лечебни заведения “ е постоянен.

“Дифузното разпространяване е  угасено, клъстерното разпространяване е мощно, само че показателите забавят растежа си. Мерките стартират да потискат клъстерното разпространяване. Това е добре, доста добре. Отиваме на удобния сюжет ”, написа още математикът. И предвижда, че лечебните заведения няма да се изпълнят и през август.  

Има добра вест, декларира още Витанов. По думите му противоепидемичните ограничения дават резултат. И добавя: “Вирусът се задъхва и вълната доближава пиковите си стойности. Това значи, че показателите се чака да стартират да падат от идната седмица и да стартира постепенна анулация на ограниченията в областите, където заболеваемоста е спаднала и ситуацията в лечебните заведения е положително ”.  

Според него по-съществени ограничения ще се постановат когато дадена област или страната регистрира 400 на 100 хиляди инфектирани в двуседмичната заболеваемост. 

Припомняме, че информация на DarikNews.bg в системата на здравните управляващи демонстрира, че такива са областите София, Варна, Бургас и Силистра. Те са и в жълтия Етап 2 от Плана за справяне с пандемията. 

Според проф. Витанов обаче това ще е къс миг и би трябвало невъзмутимо да се изчака ограниченията да спрат инерцията за напредък и да извърнат тренда повишаване към понижаване на заболеваемостта.  

“Вълницата стартира да се задъхва. Мерките стартират да дават резултат. Трендът на напредък стартира да се пречупва. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах от дълго време – умерено, тъй като лечебните заведения няма да се изпълнят, хем постковид затрудненията ще са много по-малко ”, написа още той.

И прецизира: „ Спокойно е. Юли  свърши умерено, без дифузно разпространяване. Болниците няма да са цялостни. Август месец също се обрисува да е спокоен. Тези които съблюдават ограниченията за следващ път ще ни изведат  успешно от вълната ”. 

Очакванията са да стартира леко повишение на заетостта на болничните кревати. Но тя е толкоз ниска, че не се чакат проблеми освен за тази седмица, само че и доникъде на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото, предвижда още математикът.  

И заключва: „ Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се чака даже спад. Защото вирусът още веднъж не съумя да подпали дифузното разпространяване. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме релативно спокоен август месец. Отивай на море, народе, който има такива проекти. Внимавай в Гърция ”.
 
На финала математикът още веднъж поучава хората да се пазят, с цел да не се заразят с COVID-19. “Може и да протича по-леко, само че не знаете що за хронични заболявания може да ви се задействат след това. Тъй, че пазете се ”. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР