120 ученици от цялата страна мерят сили в XIX-ата национална

...
120 ученици от цялата страна мерят сили в XIX-ата национална
Коментари Харесай

Русе е домакин на национална олимпиада по география и икономика

120 възпитаници от цялата страна мерят сили в XIX-ата национална олимпиада по география и стопанска система. За трети път тя се организира в Русе и неин хазаин е Средното учебно заведение за европейски езици /СУЕЕ/ „ Св. Константин Кирил-Философ “. Олимпиадата е проведена от Министерство на образованието и науката /МОН/, Регионално ръководство на образованието – Русе /РУО/ и СУЕЕ. На откриването на надпреварата участва и заместител регионалният шеф Детелина Ачева. „ Преди всичко бих желала да благодаря на Регионалното ръководство на образованието за отличната организация на националния кръг на олимпиадата по география и стопанска система. Благодаря на всички за положените труд и старания тази значима самодейност да се случи за трети пъти в Русе “, сподели тя и пожела на учениците да бъдат все по този начин работливи, упорити и сполучливи. „ Високите резултатите, които сте постигнали, са впечатляващи. Поздравявам Ви за тях и съм изключително радостна, че изучавате география, тъй като по този начин ще можете да се приобщите по-добре към Европа и света. Изучавайки естествените забележителности и на другите страни, ще можете да откриете неповторимата хубост на България. Също по този начин вниквайки съществено в географските дадености, постоянно ще можете да извършите и най-точната преценка за икономическото развиване на даден регион. Разчитаме на вас и като на бъдещи бизнесмени и имаме вяра, че ще подпомогнете развиването на най-перспективните браншове в страната “, добави заместител регионалният шеф. Също по този начин тя изрази своята благодарност към учителите и родители, наблягайки тяхната роля в просветителния развой.

От своя страна началникът на РУО доктор Росица Георгиева благодари за гласуваното доверие за следващ път и означи, че за нея е особена чест и горделивост Русе да е хазаин на надпреварата още веднъж. „ Намирате се в един прелестен град, който има както своето историческо, по този начин и културно значение. Надявам се в дните, в които ще бъдете тук с изключение на да покажете своите познания и умения да имате опция да разгледате „ Малката Виена “, сподели още доктор Георгиева.

Председателят на националната комисия доцент доктор Емилия Патарчанова също поздрави участниците. „ Щастлива съм да видя още веднъж цялостна зала със знаещи и можещи възпитаници, подготвени да показват своите компетентности, първенци по дух и нетърпеливи да покорят следващия олимпийски връх в географията “, сподели тя. Доц. Патарчанова показа, че географията продължава да бъде измежду най-любимите и обичани образователни предмети. „ Завинаги тя ще остане в темелите на научното знание, давайки началото на доста други науки, само че в същото време тя е съвременна и устремена към бъдещето “, добави ръководителят на националната комисия. Тя означи, че географията е просвета с интердисциплинарен темперамент, търсеща решения на проблеми от световно до локално равнище. „ Това е единствената просвета, съчетаваща естествени и публични процеси, учеща тяхното взаимоотношение и резултати в устрема си да намира и предлага решения и модели за ръководство и предварителна защита “, съобщи доцент Патарчанова. „ Стигай до тук, вие към този момент сте спечелили, само че постоянно може още и постоянно има какво. Всеки от вас има към момента своя непослушен връх. Пожелавам Ви да се изкачите на него, с цел да видите идващия, тъй като няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че към момента следва доста, от очарованието от предстоящото и непредвиденото, от познатото и непознатото. Всичко това те прави по-силен и умен “, с тези думи тя се обърна към учениците.

 Директорът на Средното учебно заведение за европейски езици „ Св. Константин Кирил-Философ “ Добромира Николова също приветства участниците с добре пристигнали в Русе и в учебното заведение. „ Имаме необикновен сантимент към тази олимпиада. Благодарение на доверието, което ни бива указано, ние поемаме този ангажимент, поради вас географите “, сподели Николова и поздрави учениците, участващи в надпреварата за устрема, който имат към придобиване на нови познания. „ Поздравления за достиженията и върховете, които преследвате “, добави тя и съобщи, че в границите на олимпиадата ще бъде направено нужното участниците да се усещат спокойни и да покажат всичко, което знаят, да бъдат предразположени в една приятна конюнктура, която екипът на СУЕЕ ще се постарае да обезпечи. „ Нека най-хубавите от вас победят, а идващите да се стремят да ги догонят. Сигурна съм, че ще останете с прелестни мемоари от Русе. Училището има своята история, въпреки в известна степен да сме млади – на 60 години, ние сме съумели да натрупаме традиция и история “, показа още шефът на учебното заведение Добромира Николова.

Резултатите от олимпиадата се чака да бъдат оповестени на уеб страницата на Министерството на образованието при започване на другата седмица. До националния кръг на олимпиадата по география и стопанска система са позволени шест възпитаници от русенско. Областта се съставлява от един седмокласник, учащ се в Средното учебно заведение с преподаване на немски език „ Фридрих Шилер “, двама деветокласника и двама десетокласника от Математическата гимназия „ Баба Тонка “ и една единайсетокласничка от СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ в гр. Две могили.

Официалното разкриване на олимпиадата се състоя в петък вечер в зала „ Русе “ и бе съпроводено от богата културна стратегия. Тя включваше „ Енино хоро “ в осъществяване на дребните ученици на Гергана Тодорова, както и „ Чичовите конье ” от вокална група „ Детски свят ” с началник Албена Андреева. За положителното въодушевление на всички се погрижиха и възпитаниците на Елена и Иван Деспотови от Клуб по спортни танци „ Настроение ” – притежател на доста награди от влиятелни национални и интернационалните надпревари. Те извършиха виенски валс. До уредниците и участниците бе изпратен и приветствен адрес от името на кмета Пенчо Милков.

Интересен факт, който би трябвало да се спомене е, че през 1843-а русенецът Александър Хаджирусет издава в Страсбург първата географска карта на България на български език, предопределена за русенските учебни заведения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР