120 години от рождението на големия американски романист Джон Стайнбек

...
120 години от рождението на големия американски романист Джон Стайнбек
Коментари Харесай

Бойко Илиев поставя На изток от Рая на Стайнбек за първи път в България

120 години от рождението на огромния американски романист Джон Стайнбек се навършват в края на 2021 година Толкова години след написването на брилятния негов разказ " На изток от Рая ", той продължава да ни вълнува и провокира. Нобеловата премия за литература е единствено дребна част от признанието, което е получил приживе за своята литературна активност. Много са епитетите, с които може да се дефинира неговото творчество, само че по-добре да дадем думата на самия създател:

" В света съществува голямо напрежение, напрежение като пред гърмеж, хората са сковани и комплицирани. В подобен миг ми наподобява изцяло в реда на нещата да си задавам въпроси от рода на " В какво имам вяра? За какво и против какво би трябвало да се боря? ". Нашият тип, човешкият, е единственият умишлен тип и той разполага единствено с едно креативно оръдие - мозъка и духа на обособения човек. Ето за какво имам вяра, че свободният, търсещ разум на индивида е най-скъпоценното нещо на света. И аз ще се боря таман за тази независимост на съзнанието да се движи ненасочвано в посоката, която си избере. И ще се боря срещу всяка концепция, вяра или власт, които лимитират или унищожават индивида. Защото, в случай че тържеството на индивида може да бъде убито, значи ние сме изгубени. "

Нов спектакъл - НДК, кани на премиерата на спектакъла " На изток от Рая " по романа на Джон Стайнбек на 15 октомври от 19.30 ч., който се слага за първи път в България на театрална сцена, научи ДУМА от Нов спектакъл - НДК. Драматизацията и режисурата са на Бойко Илиев, музиката е от Петър Атансчев, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова. Участват артистите от МДТ " К. Кисимов " във Велико Търново, където постановката бе играна на 5 и 12 октомври. В функциите са Стефка Златкова (Кейт), Стоян Борисов (Адам), Боян Фърцов (Кейл), Кирил Милушев (Арон), Никол Бойчева (Абра), Тони Христова (Кати).

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР