12 май 2021 г. – толкова скоро, а всъщност толкова

...
12 май 2021 г. – толкова скоро, а всъщност толкова
Коментари Харесай

Една година „Промяна“: Няма вечни приятели, само вечни интереси…

12 май 2021 година – толкоз скоро, а в действителност толкоз надалеч. Този ден преди тъкмо една година ни завари с началото на процеса на огромната „ Промяна “ – поемането на държавното кормило от страна на президента Румен Радев и вярното му „ Братство на почтените “, в което към онази дата влизаха Стефан Янев, Кирил Петков и Асен Василев.

В политиката обаче, исторически потвърдено, постоянно е в действие максимата на Хенри Джон Темпъл, лорд Палмерстън, че няма безконечни врагове или безконечни другари, а единствено безконечни ползи.

Сигурно по тази причина една година по-късно – откакто ползите се разместиха, тогавашните „ другари “ към този момент се гледат с съмнение, сочат се с пръст, разменят отровни реплики и подменят назначенията един на различен. А президентството, противоречиво по избор или без да желае, Радев трансформира в люпилня за нови политически планове.

На 12 май предходната година Стефан Янев публично встъпи в служба, откакто беше назначен за министър-председател от Румен Радев, който му постави и двама подопечни министри – Кирил Петков и Асен Василев, за които никой очевидно не осъзнаваше каква значима роля ще изиграят в последна сметка. Двамата засенчиха огромните звезди на президента – Янев и Бойко Рашков, и излязоха от властта със мощно позитивен рейтинг. Стъпили върху него, сътвориха и личната си политическа кариера.

„ Ако България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да наподобява по различен начин… “

Кирил Петков и Асен Василев бяха единствено в първия длъжностен кабинет, от който изцедиха максимума във връзка с персоналния си пиар. Към есента към този момент беше ясно, че двамата са тръгнали към огромната политика. Все още обаче се употребиха с президентската благословия.

„ Мога да кажа единствено, че в случай че България имаше повече министри като господин Кирил Петков, щеше да наподобява по различен метод “, съобщи Радев през октомври след решението на Конституционния съд, с което указът за назначението на Петков за длъжностен министър на стопанската система беше разгласен за противоконституционен поради канадското му поданство.

Това обаче към момента бяха времената преди последните предварителни избори и преди президентския избор, когато Радев, Петков и Василев имаха политическа и електорална полза/нужда един от различен.

Иначе още тогава импровизирано се говореше, че президентът бил гневен на пробивните си някогашни министри, които го сложили пред приключен факт с упоритостите си да му вземат властта. С встъпването си в служба пък те в действителност се заеха да вършат тиха проверка на Радевите служебни кабинети, да изхвърлят назначенията му и да наместят свои хора на всички места.

През пролетта на 2022 година страната затъва в задължения, цените летят, а рейтингите падат. И Радев се върна в обичаната си удобна позиция да подлага на критика остро съседите от „ Дондуков “ 1. „ Да не поносим политически шарлатани да ни разпалват за своя употреба… Има политици, които са подготвени да създадат тази стъпка – да заложат бъдещето на България в полза на свои користни цели. Войната е бизнесът на демагозите – такива има “, съобщи той на 1 май. Петков пък почтено отвърна, че несъмнено президентът не приказва за него.

„ Очаквам държавното управление да има ясна визия по какъв начин живеят българите, какво желаят и да се вслушва в техния глас “, добави Радев няколко дни по-късно.

„ Пътищата на Политическа партия и президента се разделят. Ако не престават по този начин смяната, скоро ще смъкна доверието си от тях “, заключи тези дни и близкият до президента политолог Слави Василев.

„ Не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда “

Динамиката на връзките сред Стефан Янев и Кирил Петков беше още по-любопитна. Те си размениха позициите министър и министър-председател и всеки от тях мина през развой на равноправност, с цел да стане партиен водач.

Като министър председател Янев обясняваше за Петков, че няма забележки към него „ като министър и като човек “. Работил добре с него. „ Това е един релативно младеж с бъдеще, да е жив и здрав, да продължава “, споделяше той.

В началото на мандата на Янев в министерство на защитата пък Петков му позволяваше да си има „ персонални “ проруски позиции, които не ангажираха кабинета.

После обаче Министерски съвет се оказа прекомерно стеснен за двете упоритости и Янев си потегли с деликатно дирижиран скандал. Петков пък със забавяне се усети, че и други владеят номера с трупането на рейтинг на непознат тил. Премиерът даже съобщи в ТВ изявление, че бил сюрпризиран от проектите на Янев за личен план. И че го подозира, че съзнателно е направил по този начин, че да бъде уволнен.

„ Уважаеми господин министър-председател аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм бил министър на Република България и послужвам само на родината и ще продължа да го върша “, отвърна по-късно Стефан Янев, който очевидно ще се пробва да смени „ смяната “ с „ напредък “.

Този път обаче е подозрително дали ще има тил от „ Дондуков 2 “. Румен Радев разсеяно не разяснява новото партийно занятие на някогашния си доближен Янев. Но близкият му консултант Димитър Стоянов много сбито отряза водача на Политическа партия „ Български напредък “. „ Новият „ напредък “ се е задал на хоризонта! А не, благодаря! “, написа той във Facebook.

„ Обикалях с Радев села и паланки, в този момент реакциите му ме изненадват “

Нима? Всъщност, в случай че би трябвало да сме почтени, единственият партиен водач в ръководещото болшинство, с който Радев си е на равнището от предходната година, е Корнелия Нинова. Просто тъй като напрежението сред двамата ескалира още по време на първия му президентски мандат, а охладнелите усеща мъчно можеха да бъдат прикрити зад насилените им усмивки по време на президентските избори.

Радев и Нинова още преди години се сложиха в очевидно неприятна и за двете страни взаимозависимост, от която мъчно могат да се измъкнат. Нинова от дълго време прозря, че Радев играе против Българска социалистическа партия, само че се оказа с вързани ръце, тъй като алените гласоподаватели си харесват президента, който тя сама им презентира. Той пък имаше потребност от гласовете им. След събитията в Украйна двамата са в следващо опълчване – кой е по-голям съперник на доставките за оръжия в Украйна.

Преди дни Нинова съобщи, че персонално тя и Българска социалистическа партия имат отговорност Радев да е президент. „ Никой не го познаваше като политик, против мен застана цялата партия тогава, да не приказвам, че и цялата страна, тъй като Бойко Борисов беше в силата си. Един месец съм обикаляла с него по села и паланки. Той не можеше политически да приказва. Всичко това бяха старания на членове и симпатизанти на Българска социалистическа партия. Вторият мандат също по този начин – издигаме, поддържаме ”, сподели тя и акцентира, че се изненадва от някой реакции и нападки на президента изключително към Българска социалистическа партия.

Той обаче не е склонен, че ѝ е дебитор или че тя е против въоръжаването на Киев.

„ Твърденията на госпожа Нинова са неточни и елементарно проверими. Явно госпожа Нинова се пробва да избяга от подписа си под разрешителните за оръжия за трети страни, които тя знае доста добре, че стигат до Украйна. Частни компании изнасяли оръжията. Но значим е подписът в междуведомствената комисия, която тя ръководи, и с който автограф се позволява експорт “, съобщи Радев.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР