12 Двамата лидери се срещнаха очи в очи, след което

...
12 Двамата лидери се срещнаха очи в очи, след което
Коментари Харесай

Срещата между Тръмп и Ким завърши с подписването на стратегически документ

12
Двамата водачи се срещнаха " очи в очи ", след което се реалокираха в залата за договаряния, където бяха съветниците им

12
На взаимната конференция и двамата отхвърлиха да разясняват в детайли срещата и стратегическия документ

Още по тематиката
" Новата епоха " на връзките сред Съединени американски щати и Северна Корея

Ден преди историческата среща сред Доналд Тръмп и Ким Чен Ун двете страни демонстрират предпочитание за разговор
11 юни 2018
Защо Ким отиде в Сингапур с китайски аероплан

Другият вид беше севернокорейският водач да дойде за срещата си с Доналд Тръмп с 30-годишен руски " Ил "
11 юни 2018
Ще може ли Тръмп да реализира договорка и с Ким на историческата среща в Сингапур

Фокусът на срещата се чака да бъде прекратяването на севернокорейските стратегии за нуклеарно оръжие и балистични ракети в подмяна на дипломатически и стопански отстъпки
10 юни 2018 " Историческата " среща сред американския президент и водача на Северна Корея може би ще бъде запомнена с несигурността по отношение на провеждането ѝ, в сравнение с с крайния резултат. Двамата водачи подписаха документ, който съгласно Тръмп е " обстоен ", само че в действителност не съдържа нова информация.

Най-съществената част от него е задължението на Северна Корея " да работи в посока цялостно нуклеарно разоръжаване на полуострова ", което в действителност е повтаряне на обещанието, обещано от Ким Чен Ун на срещата му с южнокорейския президент Мун Дже-ин в Панмунджом през април. Уточнения по какъв начин това ще се случи липсват. От друга страна, залогът на Съединени американски щати е по-голям – Тръмп е първият американски президент, който се съгласява да се срещне с водача на диктаторския режим, като преди срещата съществено смекчи тона и се отклони от досегашната изразителност за " цялостно, доказуемо и необратимо " разоръжаване на северната страна, заменяйки я с по-меки условия.

Какво включва документът

Срещата на високо равнище протече " наопаки " на протокола – първо очи в очи се срещнаха Тръмп и Ким, едвам след което двамата се насочиха към залата за договаряния, където бяха техните съветници.

" Документът, който подписахме, е извънредно обстоен ", разяснява след срещата американският президент, само че на церемонията по подписването на взаимното изказване и двамата водачи отхвърлиха да разясняват в детайли наличието му.

Американската телевизия CNN разгласява текста на изказването, което Тръмп издигна пред фотографите на събитието. От него излиза наяве, че двамата водачи са поели ангажимент по четири точки – измежду тях са несигурно заричане за " създаване на нови връзки сред Съединени американски щати и КНДР " съгласно настояванията на двата народа и създаване на " дългогодишен и постоянен кротичък режим " на Корейския полуостров.

Вижда се още, че Ким Чен Ун е повторил обещанието си " да работи в посока цялостно нуклеарно разоръжаване ", обещано по време на срещата му с Мун Дже-ин с подписването на Декларацията от Панмунджом. Тук основният израз е " в посока ", счита интернационалният редактор на британското издание The Guardian Джулиън Боргър, съгласно който това е " ненапълно кухо " дипломатическо заричане.

[Reuters]
" Ако взаимното изказване е всичко, върху което са се споразумели, това е извънредно разочароващо ", разяснява някогашният консултант на южнокорейското държавно управление Ким Че-чун пред Financial Times. Според изказването не е контрактуван нито краен период за реализиране на цялостно разоръжаване, нито по какъв начин тъкмо това би трябвало да се случи, само че надали някой в интернационалната общественост очакваше сходен ангажимент още на първата среща.

От изказването се вижда, че Тръмп се е съгласил да " обезпечи гаранции за сигурността " към Северна Корея, което е част от интерпретацията на Пхенян по отношение на изискванията за разоръжаване. На последвала независима конференция американският президент съобщи също, че Съединени американски щати могат да стартират с повдигането на наказания доста преди " цялостното разоръжаване " да бъде приключено.

По думите на някогашния консултант по връзките с Азия в администрацията на Джордж Буш Майкъл Грийн пред FT Вашингтон рискува да даде на Пхенян " декларация за мир " в подмяна на " кухи повторения " на остарели обещания за нуклеарно разоръжаване. И тук идва въпросът – беше ли срещата в действителност " историческа ", или Северна Корея съумя да остави задоволително отворени порти, с цел да не извърши обещанията си, както се е случвало и преди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР