12 души от ферибота, който се запали в Йонийско море,

...
12 души от ферибота, който се запали в Йонийско море,
Коментари Харесай

Българите от ферибота: седем остават в неизвестност. Съмнения за още двама

12 души от ферибота, който се възпламени в Йонийско море, остават в неопределеност.

Седем от тях са с доказано българско поданство, има подозрения за още двама, само че към момента не е изяснена тяхната народност.

Това заяви на брифинг в събота заран зам. външната министърка Велислава Петрова.

Сънародниците ни са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу. Консулът ни в Солун ги е посетил, на всички са обезпечени храна и питиета.

Двама са в лечебно заведение, единият е с доста ниска сатурация и е интубиран, другият е в устойчиво положение.

В късния следобяд в събота от Министерство на външните работи оповестиха, че по информация на българския консул в Солун, който от през вчерашния ден е на остров Корфу, с цел да окаже подпомагане на място, единият българин към този момент е напуснал болничното заведение. Другият, който беше интубиран, е нормализиран и без заплаха за живота.

Външното министерство спомага на българските жители, евакуирани след пожара на ферибота в Йонийско море, да отпътуват от Корфу. Те ще дойдат довечера в Игуменица, откъдето ще заминат с рейс за България. Част от сънародниците ни ще бъдат извозени до Италия, както те сами са поискали.

Първите 38 пасажери от ферибота към този момент отпътуваха за България.

Българските жители могат да потърсят настояща информация за своите близки, пътували на „ Юрофери Олимпия “, на следния телефон в Ситуационния център на Министерство на външните работи: 02 948 3051.

Дипломатическото ни посланичество в Атина е в непрекъсната връзка с гръцките управляващи и оказва нужното подпомагане на нашите сънародници. В Генералното консулство в Солун е обезпечено непрекъснато дежурство, като сънародниците ни могат да се свържат на следните телефони: +302310829210105, +30 2310 869 510.

Българското държавно управление провежда в петък вечер щаб.

„ Следим всяка информация, с цел да сме сигурни, че българското държавно управление прави всичко допустимо, с цел да можем да върнем българите от ферибота назад в България “, сподели министър председателят Петков, представен от пресслужбата на Министерски съвет, осведоми Българска телеграфна агенция.

„ Не можах да се кача на палубата при другите. Останах изолиран на третия етаж. Единственият вид беше да скоча във водата. Взех един избавителен пояс, завързах го и започнах да се спускам. В един миг въжето се заплете и увиснах. В това време пристигна избавителната лодка. Сетих се, че имам нож и скъсах въжето. Паднах във водата и по-късно ме спасиха”, описа един от българските водачи на кораба пред Нова тв.

Фериботът „ Юрофери Олимпия “ е отплавал в 1:30 ч. през нощта от пристанището в Игуменица с дестинация Италия. Сигналът за пожар е подаден в 4:18 ч. Обявена е евакуация на пасажерите, която е почнала в 5:14 ч. Според формалните данни са избавени 278 души от общо 290, пътували с ферибота. Спасени бяха и двама пасажери, блокирани в гараж на горящия ферибот, единият от които е българин.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР