12 12 ПрофилАлександър Доу има над 20-годишен опит в различни

...
12 12 ПрофилАлександър Доу има над 20-годишен опит в различни
Коментари Харесай

За плюсовете и минусите на затворените комплекси

12 12
Профил
Александър Доу има над 20-годишен опит в разнообразни области на строителната промишленост – мениджмънт, строително-инвестиционна активност и архитектура, градоустройство. Става част от екипа на Stephen George International като съучастник и ръководещ шеф на българския й офис преди 8 години. Още по тематиката
Colliers: Инвестициите в бизнес парцели в ЦИЕ доближават своя връх

Доходността от тях в София понижава леко през предходната година, само че остава най-високата в района
20 фев 2018
Bulgarian Properties: Средната цена на жилище в София към този момент е над 1000 евро/кв.м

През 2017 година цените са нарастнали с 16% по отношение на миналата година. Новото строителство ще успокои растежа в цените, предвиждат от организацията
4 фев 2018
Още малко по-скъпи

Прогнозите на организациите са, че жилищата в столицата ще нарастнат с най-много 10% през 2018 година
19 яну 2018
Новите огромни планове в София

В столицата се строят най-много жилища и офисни здания
30 дек 2017

Затворените комплекси са относителна оригиналност в жилищното строителство – в Европа са въведени и одобрени едвам в последните 20 години, а в България са събитие от десетилетие, което през днешния ден процъфтява. Няма точни данни за това какъв брой такива има в София, само че е мъчно да преминете през множеството елементи на града, без да се натъкнете на сходни заградени парцели - към този момент съществуващи или в развой на градеж. Те сигурно трансформират градските пейзажи и съвсем всички вложители се интересуват от тях. Какви обаче са дълготрайните резултати върху градските общности?

Защо пораства ползата

Най-важната причина хората да изберат да живеят в затворени комплекси е сигурността. Комплексите са частна благосъстоятелност, достъпът до тях е по-труден от общоприетите отворени квартали и надлежно престъпната активност е сведена до най-малко. Движението на коли, изключително с по-висока скорост, също е лимитирано зад портите на един затворен комплекс. Така пространството към дома е обезпечено по-тихо и по-безопасно за детски игри, домашни любимци или каране на колела. Обикновено живеещите там имат по-високо възприятие на горделивост от собствеността и поддържат домовете си в по-добро положение. Често тези места оферират и други обществени прерогативи - личен " център " на квартала, събития и групови действия, на които съседските фамилии могат да се опознаят.

Към позитивните аспекти може да прибавим и по-високите стандарти за качество на домовете и по-строгите строителни кодекси, които подсигуряват еднаквост на проектирането. Това значи по-сравними продажби и по-добра стойност за всички притежатели на жилища в затворения комплекс. А бонус за вложенията е и резултатът на недостиг - нормално след довеждане докрай на обекта остават единствено няколко жилища, които се оферират на пазара, което усилва цената им.

SGI, за която работя, е с водеща процедура в региона на градоустройството както във Англия, по този начин и в България. Сред положителните образци от нашата процедура тук е комплексът " Гаритидж mарк " в София - първият градоустройствен план в България, който скоро ще бъде сертифициран за стабилно градоустройствено развиване по английската система BREEAM Communities. Друг отличен образец за нашата работа е извоюваният конкурс за комплекс " Данаос " в град София - актуален жилищен комплекс с визия и улеснения на високо европейско равнище.

За какво би трябвало да внимаваме

Затворените комплекси оферират сигурност и сигурност, само че постоянно това е за сметка на персоналното усамотение и контрола. В доста от тези пространства има характерни правила - да вземем за пример ограничавания на цвета на дома или условия за паркиране на коли. Тази концепция може да е привлекателна, изключително в България, където последните архитектурни опити постоянно оставят усещане за кръпки от противопоставящи се пропорции в доста типични жилищни региони. Не би трябвало да забравяме обаче, че всяко строителство е подвластно на времето. Затворените комплекси нормално са едни от последните, които търпят възобновяване. И надлежно могат да бъдат обект на по едно и също време раздробяване. В дълготраен проект това е явен минус.

Домовете в затворените комплекси оферират повече физическа и демографска тъждественост спрямо други квартали. Уеднаквяването обаче лимитира самостоятелния израз и многообразие - затворен, еднороден свят може с времето да се окаже задушаващ.
В момента ние проектираме към четири или пет затворени комплекса всяка година. На самостоятелно равнище мога ясно да видя преимуществата им. Но като член на градската общественост в София и експерт при дълготрайното създаване на урбанизираната среда виждам, че резултатът от затворените комплекси може да е нездравословен за обществото като цяло. И във времето пред мен породиха някои забавни въпроси.
Трябва ли тези планове да бъдат контролирани посредством обмисляне за по-голямото богатство на обществото?
Трябва ли държавното управление да има тактика за насърчаване на по-голяма гражданска ангажираност за обезпечаване на сигурността в избрани области?
Големите градове и застроените площи в света могат да бъдат проучени и видени, имаме ли нещо срещу, в случай че нашите градове се развиват в серия от недостъпни, неизяснени пространства?
Ние способстваме ли за обществения крах на нашите градове, като купуваме обекти в подобен вид планове?
Всъщност това трансформира ли се в етичен въпрос, когато купуваме дом?Stephen George International е интернационалният филиал на Stephen George and Partners – една от водещите архитектурни практики във Англия. Създаден през 2009 година в София, той разполага с екип от над 40 архитекти, инженери и дизайнери и лично портфолио от разнородни планове - от логистични бази, през жилищно строителство, до огромни офис центрове и градоустройство в Европа, Русия, Близкия и Далечния изток.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР