115 150 електронни винетки са отпуснати чрез Агенцията за социално

...
115 150 електронни винетки са отпуснати чрез Агенцията за социално
Коментари Харесай

Над 115 хил. безплатни винетки са предоставени на хора с увреждания през първите два месеца на 2022 г.

115 150 електронни винетки са отпуснати посредством Агенцията за обществено подкрепяне на хора с понижена продуктивност през януари и февруари 2022 година Те са за над 11,1 млн. лева и са за сметка на бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “, оповестяват от там за Moreto.net

През март т. година изтича валидността на 19 176 безвъзмездни електронни винетки, а през април – 12 252 бр. Проверка за периода на валидността им може да бъде направена на интернет страниците www.api.bg и www.bgtoll.bg. Директният линк за инспекция е.

Право на безвъзмездна едногодишна е-винетка имат хора с 50 на 100 и с над 50 на 100 понижена продуктивност, както и фамилии, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощ на мотора до 160 к.с. Препоръчително е заявките за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Те се подават в дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес – персонално, с писмо или по електронен път с електронен автограф. Социалните служби обработват документите в 7-дневен период. Агенцията за обществено подкрепяне изпраща ежедневно обработените поръчки на Агенция „ Пътна инфраструктура “, която издава е-винетката в границите на идващия работен ден.

При прекачване на собствеността, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият би трябвало в период до три работни дни да уведоми АПИ, с цел да може да получи нова безвъзмездна винетка от АСП. Под прекачване на благосъстоятелност се има поради покупко-продажба на пътно транспортно средство или бракуване на автомобил и прекачване на лицензирана компания за разкомплектоване с контракт. Когато автомобилът е бракуван и е оставен за предпазване в частен парцел, лицето няма право да му бъде издадена нова безвъзмездна електронна винетка до приключването на първичната годност.

При усложнения и потребност от консултация искащите да им бъде издадена безвъзмездна е-винетка посредством Агенцията за обществено подкрепяне могат да се свържат с центъра за обслужване на клиенти на Националното тол ръководство на тел.: 0700 10 876 или в писмен тип на e-mail: [email protected].
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР