110 са вече жертвите на катастрофалните пожари, които почти изпепелиха

...
110 са вече жертвите на катастрофалните пожари, които почти изпепелиха
Коментари Харесай

Лахайна вече я няма: Защо не са задействали сирените за бедствие на остров Мауи

110 са към този момент жертвите на пагубните пожари, които съвсем изпепелиха град на хавайския остров Мауи, предадоха международните организации, като се позоваха на локалните управляващи.

Пламъците погълнаха пристанищния град Лахайна, който е някогашна столица на Хавайското кралство. Това е най-катастрофалният пожар от над век в Съединени американски щати и никой не може да обопибщи към момента какви са същинските мащаби на това злополучие.

От седмица жителите на архипелага упрекват локалните управляващи, че не са задействали предупредителните сирени в Мауи. Вчера локалните управляващи разясниха, че не става дума за занемаряване на обвързване или за забравяне на задействане на сирените. " Сирените са употребявани главно за цунамитата и жителите са подготвени да се подслоняват на по-високи места, когато ги чуят ", изясни пред медиите Херман Андая, началник на организацията за ръководство на рецесиите в Хавайските острови. Огънят бушувал на хълмовете на Лахайна и управляващите предпочели да предупредят хората посредством малкия екран, радиото и посредством смарт телефоните, тъй като са се тормозили, че в случай че чуят сирените, те ще се втурнат към възвишенията и ще се озоват посред пламъците. Но предизвестията посредством другите средства се оказали безполезни поради спиранията на електроподаването поради бурните ветрове, подхранвани от тихоокеански вихър, отбелязва Франс прес.

В Лахайна живееха 12 000 души преди пожара. Сега избавителни и издирвателни екипи с подготвени кучета са претърсили едвам 38 % от града за възможни оживели.

Досега са разпознати едвам пет от жертвите. Близките на хора, които са изчезнали на острова, са приканени да дадат ДНК проби, с цел да бъде улеснено идентифицирането на труповете.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР