11 Замразяващият лазер съществува Учени от Китай откриха, че когато

...
11 Замразяващият лазер съществува Учени от Китай откриха, че когато
Коментари Харесай

Невероятните научни открития, за които не сте чули по новините – част 2

11 Замразяващият лазер съществува

Учени от Китай откриха, че когато лазер бъде изстрелян при характерна периодичност, той може да забави придвижването на атомите. След като температурата се дефинира от скоростта на атомите в дадена субстанция, по-бавните атоми значи по-ниска температура. При техния опит са съумели да охладят парещ суперпроводник до минусова температура.

12. Безболезнено премерване на кръвната захар

Нова технология, създадена от екип учени от университета Лидс, употребява лазерно устройство, което може да неинвазивно да следи равнищата на глюкозата в кръвта и да отстрани потребността от ежедневното бодене на пръст за диабетиците.

Устройството може непрестанно да следи захарта и би могло доста да усъвършенства живота на милиони хора, като им разреши да са постоянно осведомени за положението си без потребността от импланти. Екипът се надява да го пусне на пазара до няколко години.

13. Мобилно приложение открива рака

Ранното разкриване на рака може да избави милиони животи, само че актуалните способи за диагностика остават скъпи и инвазивни.

Джордж Сото от Рио де Жанейро обаче дава обещание, че ще направи засичането на рака на молекулярно равнище доста по-лесно, на ниска цена, дейно и налично с помощта на неговото устройство Miriam.

Miriam е плътно, 3D принтирано устройство на цена $500, което може да открива няколко типа рак – на панкреаса, белия дроб, гърдата и черния дроб – като това е единствено началото.

Сото показва своя първообраз по време на най-впечатляващото демо в историята на TED през 2014г. Той работи единствено с капка кръв и светлина, с цел да засича характерни био маркери. Miriam се свързва към смарт телефон, през който предава информация към база данни, с цел да се дефинира дали са налични ракови маркери.

14. Спомените могат да се предават генетично

През 2013г учени образоваха мишки да се опасяват от миризма, сходна на цъфтяща череша. Внуците на тези мишки също се страхували от миризмата, въпреки в никакъв случай преди този момент да не я били усещали.

Това демонстрира, че травматичните преживявания могат да се предават от потомство на потомство и да въздействат на държанието. Така наречените „ нерационални страхове “ в действителност може и да си имат причина. Учените считат, че с помощта на това изобретение ще могат да научат доста повече за посттравматичния стрес и уплахите.

15. Армия от роботи

Сам по себе си, този елементарен, дребен робот е обаятелен, само че не е нищо революционно; едвам няколко сантиметра е, стои на три крачета, движи се със сантиметър в секунда и коства към $20. Но когато съберете хиляди от тези „ килботи “ ще получите най-големият рой от роботи в света.

Учените от Харвард програмираха 1024 килбота да се подреждат в разнообразни форми. Проектирали са ги да имитират държанието на рояците пчели, колониите мравки и ятата птици.

Всеки робот разполага с инфрачервен правоприемник, посредством който учените му подават команди. Щом получат указания, килботите нямат потребност от повече наглеждани или човешка интервенция. Първо четири от тях маркират координатната система. Всички други получават двуизмерен облик, който да копират, след което се придвижват на позиция, измервайки относителното си местонахождение и разстояние.

Роботите не разполагат с птичи взор, нито с избран лидер. Всеки от тях приказва със прилежащите на него и взема лични решения, основани на това, което вижда.

16. На път към следен нуклеарен синтез

Учени от Калифорния направиха пробив в опит за основаването на следен нуклеарен синтез през 2014г, пресъздавайки вътрешността на Слънцето в лаборатория. Те са употребявали 192 лазера, с цел да компресират гориво и генерират реакция, при която са получили повече сила от вложената.

Това е огромна стъпка към основаването на синтез за на процедура безграничен източник на чиста сила.

17. ХИВ ваксина

Учени от научния институт Скрипс са основали протеин, който имитира CCR5 – протеин по повърхността на белите кръвни кафези, употребявани от ХИВ вируса, който се закрепва за тях. Новият протеин се свързва с вируса и не му разрешава да прониква в клетките. Той е деен против всички познати варианти на ХИВ и евентуално дава защита в продължение на десетилетия.

18. Първото животно

Това е фосил на otavia antiqua, сходно на гъба животно с размерите на зрънце пясък, открит в Намибия през 2012г. Смята се, че е на към 760 милиона години, което го прави най-древното животно, откривано в миналото и евентуално предходник на всяко животно, съществувало до момента.

19. Вода на Ганимед

Солен океан под повърхността на Ганимед, спътника на Юпитер, може би съдържа повече вода, в сравнение с има на Земята.

Изображения от телескопа Хъбъл демонстрират, че белези по повърхността на луната евентуално са били формирани от прииждаща вода от процепи или крио вулкани.

Европейската галактическа организация разгласи желанията си до 2030г да изстреля галактически апарати до Ганимед, с цел да изследва по-подробно водата там.

20. Фалшиви мемоари

Учени от Националния център за научни проучвания във Франция съумяха да вграждат подправени мемоари в мозъците на мишки. Вкарани по време на сън, тези мемоари остават даже откакто мишките се разсънват и даже трансформират държанието им.

ПРОЧЕТЕТЕ ЧАСТ 1 – https://iskamdaznam.com/neveroyatnite-nauchni-otkritiya-za-koito-ne-ste-chuli-po-novinite-chast-1/

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР