11 февруари се отбелязва като Международен ден на жените и

...
11 февруари се отбелязва като Международен ден на жените и
Коментари Харесай

Жените в науката

11 февруари се отбелязва като Международен ден на дамите и девойките в науката . Обявен е с решение A/RES/70/212 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 22 декември 2015 год. Отбелязва се от 2016 година, за да насочи публичното внимание към казуса с дискриминирането на дамите и девойките в образованието и професионалното им развиване в науката.
Нина Нанкова, доктор Мария Калапсъзова и Ина Анева са три от отличените дами в състезанието „ За дамите в науката “ 2021.
Нина Нанкова взема решение да се занимава с просвета, когато попада в Лабораторията по „ Теоритична и изчислителна химия.
„ Много добре се сработих с сътрудниците и тогава разбрах това, което изучавам, по какъв начин мога да го приложа “, сподели в студиото на Радио София Нина Нанкова.
Тя създава план „ Квантово-химичен и докинг разбор на антивирусната интензивност на дестилат от растението Graptopetalum paraguayense E. Walther към човешки коронавируси “.
Д-р Мария Калапсъзова от дете има интерес към точните науки, само че той се задълбочава, когато попада в университетските среди. Занимава се с „ Моделиране на структурата и повърхността на слоести оксиди за основаване на по-ефективни, евтини и безвредни електродни материали за натриево-йонни акумулатори “.
Природата е обект на интерес от дете и за Ина Анева. Тя работи по план „ Лечебните растения - източник на нови молекули-инхибитори на ацетилхолинестеразата в битката с невродегенеративните болести “.
„ В детството ми, концепциите за мечтаната специалност се смениха няколко пъти, само че в основата на всички стоеше изискването, работата да бъде в изгода за живота на хората и да носи положително “, описа Ина Анева.
Опитите с животни я карат да избере ботаниката и изследването на растенията.
В продължение на две години, всеки ден тя пътува с трен от Благоевград до София и назад, което дружно с градския превоз й лишава към 6-7 часа на ден.
„ Именно във влака имах опцията да чета доста, да пиша, да отмятам задания и да възнамерявам нови “, сподели Ина Анева.
Тя описа и вдъхновяващата си история, когато една заран, тръгвайки в командировка с сътрудниците си, закъснява за влака. Приближавайки се към перона вижда, че влакът потегля, само че стартира да го гони, макар че наподобява безнадеждно. В един миг обаче влакът стопира, тя съумява да го догони и да се качи. Оказва се, че машинистът и кондукторът са я видели и са спрели влака.
„ Има огромна поука. Човек в никакъв случай не би трябвало да се отхвърля, даже да мисли, че е изпуснал влака , тъй като някой може да го е забелязал и да му помогне като дръпне ръчната спирачка за малко “, сподели Ина Анева.
По думите на дамите, да се занимаваш с просвета в обществото ни, не се счита за влиятелно, както в останалите страни.
„ Ние сме единственият тип на тази планета, който е преодолял естествения асортимент и това е с помощта на науката и технологиите “, сподели Нина Нанкова.
Подробности можете да чуете в звуковия файл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР