Шести пореден ден на пътни блокади във Франция срещу високите

...
Шести пореден ден на пътни блокади във Франция срещу високите
Коментари Харесай

Шести пореден ден на пътни блокади във Франция срещу високите цени на горивата

Шести пореден ден на пътни блокади във Франция срещу високите цени на горивата. Протестите на т.нар. „ Жълти жилетки” започнаха в събота, когато близо 300 хил. души, носещи светлоотразителни жилетки, блокираха основни пътни артерии и петролни депа из цялата страна. Броят на протестиращите през следващите дни намаля до под 20 хил. души, но днес демонстрациите излязоха и извън Франция, като предизвикаха пътни блокади в Испания и Белгия. Голям национален протест във Франция е планиран за идната събота, а властите дадоха разрешение за провеждане на демонстрация и около Айфеловата кула. Въпреки че от вторник насам полицията разчисти барикадите из десетки ключови точки, продължава кризата с доставките из много региони на Франция.

Движението на „ Жълтите жилетки” се заформи през май месец в социалните мрежи като онлайн петиция срещу високите цени на горивата. В последните години цената им във Франция скочи с около 20 процента и в момента е около евро и половина за литър дизел. От януари 2019-а президентът Еманюел Макрон пък обяви въвеждането и на нов данък върху горивата, като част от политиката му срещу климатичните промени.

Исканията на протестиращите скоро прераснаха в цялостно недоволство от политиките на Макрон, който дойде на власт преди година и половина с обещания за свиване на безработицата и намаляване на данъците. Подкрепа за „ Жълтите жилетки” има както от крайнодясната, така и от крайнолявата опозиция.

До момента нито един профсъюз не е подкрепил движението, въпреки че в-к „ Льо Монд” описва протестиращите като предимно хора от средната класа, които се чувстват предадени от реформите на Макрон.

Блокадите на пътища и депа за гориво започнаха в събота, когато близо 300 хил. души излязоха из цяла Франция. В следващите дни броят им намаля, но протестите се радикализираха. Стигна се до множество сблъсъци, включително и хомофобски и расистки прояви към някои блокирани шофьори.

Общо 2-ма са загиналите до момента в резултат от пътните блокади. В събота протестиращ бе прегазен от блокиран шофьор. Вчера в катастрофа край една от блокадите загина и моторист. Ранените до момента са над 500 души. От вторник насам полицията започна разчистване на блокадите, а днес президентът Макрон призова властите да бъдат „ безкомпромисни” към проявите на насилие. Говорителят на кабинета Бенжамен Гриво:

Свободата не може да съществува, ако няма обществен ред. Не можем да приемем двата смъртни случая и стотиците ранени, включително и такива от органите на реда. Не можем да приемем и расистките, ксенофобски, хомофобски или антисемитски изказвания, които бяха чути и заснети.

Пътните блокади продължиха и днес, като дори се прехвърлиха зад граница – в Испания и Белгия. Задълбочава се кризата и с доставките, като рафтовете в много магазини из Франция се опразниха. Горивото в няколко бензиностанции също се изчерпа заради липсата на доставки.

Голям национален протест е планиран за идната събота, а протестиращите получиха разрешение за демонстрация около Айфеловата кула. Властите обаче отказаха провеждането на протест на площад „ Конкорд” заради близостта му с Елисейския дворец. Миналата събота полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите там.

До момента кабинетът отказва да отмени планирания нов данък върху горивата и обещава единствено финансова помощ за шофьорите с ниски доходи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР