Чешкото правителство нареди да спрат работа повечето магазини и услуги

...
Чешкото правителство нареди да спрат работа повечето магазини и услуги
Коментари Харесай

Чехия затваря повечето магазини и ограничава придвижването

Чешкото правителство нареди да спрат работа повечето магазини и услуги с цел да ограничи разпространението на коронавируса, предадоха Ройтерс и ТАСС.

" Затварят се магазините, освен, разбира се, тези за стоки от първа необходимост ", каза здравният министър Роман Примула. " В търговските центрове ще останат отворени само магазините, продаващи хранителни продукти, средства за дезинфекция и домакински стоки, а също аптеките ", заяви той.

По думите му здравната система в Чехия скоро ще достигне предела на своите възможности и болниците ще изпитват недостиг на легла и персонал през ноември, ако не се предприемат спешни действия.

Властите също така се опитват да ограничат всякакво придвижване на хора за важни пътувания, включително за работа и медицински прегледи, за да пресекат бързото увеличение на случаите на коронавирус, по което Чехия е на първо място в Европа.

На работодателите се препоръчва да прехвърлят на дистанционен работен режим максимално голям брой служители, за да се избягват личните контакти.



" Мерките, макар и доста строги и обременяващи за населението, са напълно необходими ", каза Примула на пресконференция.

Хората все пак ще могат да пазаруват храна и други важни продукти, да посещават роднини, когато е необходимо, да излизат от населените места, да ходят във вили и паркове.

Събирането на повече от двама човека на едно място ще бъде забранено, освен когато става дума за хора от едно семейство или колеги.

Мерките трябва да влязат в сила от утре сутрин и да продължат до 3 ноември. Според Примула ограниченията може да бъдат разхлабени, когато коефициентът, измерващ колко хора средно се заразяват от всеки нов случай на коронавирус, намалее на 0,8 от сегашното ниво, което е 1,36. Министърът каза, че това може да бъде постигнато до няколко седмици.



Чехия регистрира през последното денонощие 11 984 нови заразявания - най-големият брой за един ден досега, а смъртни случая се увеличиха до 1619 - със 106 повече от вчера.

Потвърдените заразени в страната с население от 10,7 милиона човека доближават 194 хиляди. Чехия е на първо място в Европейския съюз по брой случаи на коронавирус на 100 хиляди души, отбелязва ТАСС.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 13587  Полша обмисля нови ограничавания след рекордното нарастване на инфектираните с ковид Полша обмисля нови ограничавания след рекордното нарастване на инфектираните с ковид  Край с нощните купони в Мадрид - управляващите вкараха полицейски час Край с нощните купони в Мадрид - управляващите вкараха полицейски час  Правителството утвърди сключването на контракти за обезпечаване на Remdesivir Правителството утвърди сключването на контракти за обезпечаване на Remdesivir
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР