Федералното Управление за контрол на храните и лекарствата в САЩ

...
Федералното Управление за контрол на храните и лекарствата в САЩ
Коментари Харесай

В САЩ разрешиха използването на синтетични антитела срещу COVID-19

Федералното Управление за контрол на храните и лекарствата в САЩ е дало временно разрешение за ново лекарство срещу COVID-19, използващо синтетични антитела, произведени от фармацевтичната компанията " Ели Лили " ( " Elli Lillly " ).

Препаратът ще бъде използван само при леките и умерени форми на заболяването, но не и за хоспитализираните пациенти на изкуствена вентилация.

Лекарството bamlanivimab /бамланивимаб/ беше разработено специално срещу COVID-19. Други лекарства, като ремдесивирът и дексаметазонът също показаха добри резултати, но техните молекули съществуваха и преди разпространението на пандемията.

Разрешението от американския регулатор беше дадено един месец след като фармацевтичната компания Ели Лили направи спешни постъпки в тази насока. Те се основаваха на клинични опити, проведени с 465 нехоспитализирани пациенти.

Участниците бяха подбрани по критерии да са с тегло над 40 килограма, да са на възраст над 12 години и да са с висок риск от тежко усложнение от COVID-19 и хоспитализация.

Лекарството бамланивимаб се прилага с една единствена венозна инжекция. В началото на месец октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп се подложи на подобно лечение.То включваше коктейл от " моноклонирани " антитела, разработени от американската компания " Редженерон ". Американският държавен глава не спести похвалите си за лечението, след като оздравя.

Споменатите синтетични антитела имитират действията на имунната система, след като коронавирусът проникне в човешкия организъм. Те блокират способността на патогена да се захване за клетките и да проникне в тях. Лечението се счита като най-ефикасно в началния стадий на инфекцията, когато антителата все още имат шанс да неутрализират заразителя. Но при втората фаза на Ковид-19 вече е неефективно, тъй като тогава опасността не идва от самия вирус, а от свръх реакцията на имунната система, която атакува белите дробове и други вътрешни органи.

По време на клиничните изпитания лекарството бамланивимаб е съкратило броя на хоспитализираните пациенти 28 дни след приложената инжекция. Полученото разрешение ще позволи на лекарите да използват лекарството и извън сферата на клиничните изпитания, допълва БТА.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14722  Европейска комисия занапред обмисля да контракти доставки на имунизацията на Европейска комисия занапред обмисля да контракти доставки на имунизацията на " Пфайзър "  НА ЖИВО: Министър Ангелов разкри: Готвим нови ограничения НА ЖИВО: Министър Ангелов разкри: Готвим нови ограничения  Кръвният център във Варна набира донори на плазма Кръвният център във Варна набира донори на плазма
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР