1058 деца са били изоставени от родителите си само за

...
1058 деца са били изоставени от родителите си само за
Коментари Харесай

Социалните служби: Майката на изоставеното бебе в Петрич иска да го припознае

1058 деца са били изоставени от родителите си единствено за една година. Данните са на Агенцията за обществено подкрепяне.

Над 400 от бебетата са изоставени в родилния дом. Повече от 600 са тези, с които родителите са се разделили на идващ стадий от живота им. Това са данните за 2018 година. За същия интервал 254 от тези деца са били настанени при близки или родственици на фамилията. Един от последните случаи бе на 18 октомври, когато новородено момиченце беше изоставено пред кабинет в детската поликлиника в Петрич.

„ Бебето сега е добре. Имам уверението на всички в болничното заведение, че всичко, което би трябвало, е направено”, описа пред камерата на БТВ Елеонора Сливкова, шеф на Дирекция „ Социално подпомагане” в Сандански.

„ Искам да благодаря на екипа на болничното заведение в Сандански нашето бебенце стана любим на всички и правеха доста повече от това, което би трябвало. Детето е още в болничното заведение, само че то не може да остане повече там, тъй като то не е болно. Вече има определено приемно семейство, което ще поеме грижата краткотрайно за него. Случаят е доста комплексиран. Има смяна в събитията. Майката на изоставеното дете желае да го припознае и ще оспори издадения длъжностен акт за раждане”, разкри още Сливкова.

Биологичният генезис на детето и следствието на родителите му от прокуратурата са две разнообразни неща, акцентира Сливкова. „ Става въпрос за тежка персонална покруса. Не считам, че би трябвало всички да осъдим тази жена. Не извинявам това, което тя е направила, само че това не трансформира фактът, че тя е майка на детето”, сподели шефът на „ Социално подпомагане” в Сандански и акцентира, че не би трябвало да преглеждаме тези случаи в „ черно-бяло”.

Дирекция обществено подкрепяне - Петрич работи интензивно с майката. Сивкова означи, че в нейната акриера е имало случаи, когато родители, изоставили детето си, още веднъж го вземат и не е имало още един случай на занемаряване в тези фамилии.

Това е и политиката на отдел „ Закрила на детето” и другите обществени служби – да се прави всичко детето да остане със своето семейство, в случай че то не заплашва живота и здравето му.

Служителите на отдел „ Закрила на детето” не са врагове на родителите, съобщи Сливкова във връзка родителската неуравновесеност за лишаване на деца в Сливенско.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР