Трябва да очакваме нови варианти на коронавируса, защото те постоянно

...
Трябва да очакваме нови варианти на коронавируса, защото те постоянно
Коментари Харесай

Проф. Хайрабедян: Един човек може да изкара различните варианти на вируса

Трябва да очакваме нови варианти на коронавируса, защото те постоянно мутират. Това заяви имунологът проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването, по бТВ.

По думите му е нормално новите разновидности могат да доведат до по-тежко протичане на вируса и по-бързото му разпространение.

„ На този етап няма научни доказателства, че мутантите ще избягат от ваксината, тъй като става въпрос за единични, точкови мутации на самия белтък, с който вирусът влиза в клетката. Това му дава предимство, тъй като промените в белтъка му позволяват по-бързо да се свързва и заразява клетките “, каза проф. Хайрабедян.

Според него многокомпонентна ваксина срещу COVID-19 може да се очаква до две години. Той обясни, че вирусът мутира на вълни и се знае, че негови варианти са циркулирали в Източна Азия още в края на 2019 г. Проф. Хайрабедян посочи, че може един човек да кара различните варианти на вируса, но те ще бъдат с по-леки симптоми, ако първият път заразата е прекарана тежко.

Имунологът заяви, че британският вариант отдавна е дошъл у нас и най-вероятно ще измести циркулиращият в момента вирус, но доказването му е сложно и трудоемко. Той прогнозира, че има възможност голямата заболеваемост в България през ноември и декември да се е дължала именно на новия вариант.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19036  Боливия получи първата пратка от съветската ваксина против ковид Боливия получи първата пратка от съветската ваксина против ковид " Спутник V "  Мексико излезе на трето място в света по брой на умрелите от COVID-19 Мексико излезе на трето място в света по брой на умрелите от COVID-19  Южноафрикански вид на ковид за първи път е открит в Съединени американски щати Южноафрикански вид на ковид за първи път е открит в Съединени американски щати
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР