Сред хората, които напуснаха столицата около Великден, със сигурност има

...
Сред хората, които напуснаха столицата около Великден, със сигурност има
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Ако помагачите от София са успели добре да разнесат вируса по страната, може да има удвояване на случаите

Сред хората, които напуснаха столицата около Великден, със сигурност има заразени с COVID-19. Това показват анализите на Националния оперативен щаб. До 10 дни ще е ясно накъде ще тръгне кривата на заразата у нас.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 5836
Според математическия модел на професор Николай Витанов от Националния оперативния щаб страната ни е на път да се размине с най-благоприятния сценарий. Той предвижда влизане в пика с около 40-50 доказано заразени на ден и задържане на това ниво.

Разнасянето на заразата извън София може да доведе до удвояване на случаите. От това как здравните системи извън столицата ще понесат удара, зависи и дали извънредното положение ще се удължи.

Най-благоприятната прогноза на проф. Николай Витанов беше за пик по Великден, задържане на нивото на новозаболелите и след това намаление в ежедневните статистики. Големият въпрос е разминахме ли се с най-благоприятните прогнози. „ Все още не сме, но на път сме да се разминем “, каза той пред камерата на БТВ. Причината - епидемията има помагачи - стотиците, които напуснаха София за великденските празници.



„ Това, което се очаква, е атака на епидемията в провинцията след около десетина дни, до две седмици и вече там е новата битка. Ако помагачите са успели добре да разнесат вируса по страната, като нищо може да тръгне нагоре. Ние влязохме в пика и пикът дойде, както беше предвидено. Въпросът е обаче как ще излезем сега от него “, добави той.

Здравните системи във Варненско и Бургаско до момента се справят добре, казват специалистите. Въпросът е как ще понесат предстоящия удар. " Надявам се, че в провинцията здравната система ще удържи. Ако не удържи, тогава отиваме на съвсем неблагоприятния вариант може да се очаква удвояване - т.е. 40 може да ни се видят малко “, заяви проф. Витанов.

894 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

Сред напусналите София със сигурност има заразени. Готвят се планове как ще се излиза от извънредното положение, но трябва да се изчака ефектът от Великденската екскурзия. „ Ако последствията не са толкова големи, може и по-рано, обаче ако здравните системи там не издържат, може да се наложи удължаване на извънредното положение още “, разкри проф. Витанов.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 5836  Близо 12% растеж на смъртните случаи от COVID-19 в Канада за денонощие Близо 12% растеж на смъртните случаи от COVID-19 в Канада за денонощие  Турция към този момент е страната с най-вече инфектирани отвън Европа и Съединени американски щати Турция към този момент е страната с най-вече инфектирани отвън Европа и Съединени американски щати  Нов спад на умрелите и новозаразените с COVID-19 в Италия Нов спад на умрелите и новозаразените с COVID-19 в Италия
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР