Норвежкият Нобелов институт връчи Нобеловата награда за мир за 2018

...
Норвежкият Нобелов институт връчи Нобеловата награда за мир за 2018
Коментари Харесай

Секс робиня на "Ислямска държава" и гинеколог от Конго с Нобел за мир

Норвежкият Нобелов институт връчи Нобеловата награда за мир за 2018 г. на гинеколога от Демократична република Конго Дени Муквеге и иракския правозащитник Надя Мурад за борбата им за прекратяване използването на сексуалното насилие като оръжие във война. Те са удостоени „ за усилията им за прекратяване използването на сексуално насилие като оръжие във войни и въоръжени конфликти “, пише " Труд ".

63-годишният Муквеге е посветил живота си на защитата на жертви на сексуално насилие във въоръжени конфликти. В голяма част от живота си гинекологът е помагал на жертвите на сексуално насилие в африканската държава. Той е лекувал хиляди пациенти, които са станали жертва на такива престъпления. Лекарят многократно е осъждал безнаказаното масово изнасилване и е критикувал правителството на Конго и други държави, че не са направили достатъчно, за да прекратят използването на сексуалното насилие срещу жени като стратегия и оръжие във въоръжени конфликти.

Watch the moment the 2018 Nobel Peace Prize is announced.

Presented by Berit Reiss-Andersen, Chair of the Norwegian Nobel Committee. pic.twitter.com/fIv2yWPxE6
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 5 октомври 2018 г.
Язидката Надя Мурад е свидетел, която разказва за извършеното над нея сексуално насилие и над други хора по време на война. Тя е показала изключителна храброст, тъй като е споделила страданието, което е преживяла и продължава да говори от името на други жертви. Тя е от около 3000 язидки, които са жертва на изнасилване и други престъпления, извършени от ДАЕШ („ Ислямска държава “). Престъпленията са систематични и част от военна стратегия. Изнасилването служи като оръжие в борбата срещу язидите и други религиозни малцинства. Мурад е отвлечена от джихадисти през август 2014 г. от родното й село в Синджар, Северен Ирак. Тя печели престижната награда „ Сахаров “ през 2016 г., през същата година получава наградата за човешки права „ Вацлав Хавел “.

25-годишната Мурад е вторият най-млад нобелов лауреат след Малала Юсуфзай, която получава наградата на 17- годишна възраст през 2014 г. По-рано тази седмица бяха връчени Нобеловите награди за медицина, физика и химия. Тази година се отлага връчването на престижната награда за литература заради скандал. В понеделник ще бъде връчена наградата за принос в икономиката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР