Има болници, които не са оборудвани за COVID-кризата. За това

...
Има болници, които не са оборудвани за COVID-кризата. За това
Коментари Харесай

Председателят на БЛС: Здравната система е натоварена, но не се е сринала

Има болници, които не са оборудвани за COVID-кризата. За това знаехме още преди пандемията, някои болници бяха затруднени. Има натоварване на системата, но тя не се е сринала. В момента сме на 10% капацитетът на леглата, стремим се да станат 20%. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в предаването " Още от деня " по БНТ.

" По начина, по който възникна тази епидемия, е трудно дори на добре оборудвани системи да поемат всички болни ", призна той.

„ Системата се справи, обществото се провали. До какво доведоха по-строгите мерки – отложихме вълната. Ние не можем да наложим елементарните мерки за носене на маски, представете си как ще затворим цялата държава ", пита се председателят на БЛС.

" Повечето средства за здравеопазване ще дадат възможност за глътка въздух, но няма да решат проблемите. Колегите на първа линия не са напуснали постовете си. Персоналът работи все по-амбицирано. Има лекари, които са се върнали на работните си места след прекаран Коронавирус -19. Има и кадрови дефицити ", допълни Маджаров.



По повод осигуряването на звена за COVID-болни в поликлиниките, д-р Иван Маджаров обяви: " Всеки, който е МБАЛ може да осигури поток за COVID-болни. Лошото е, че сме най-бедната държава в ЕС. Дългото неглижиране на проблемите доведе дотам, че много колеги потърсиха кариерно развитие навън. Той призна, че авторитетът на професията се е сринал ".

„ Има региони в страната, където положението е много тежко. Трябва да има регионална политика, за да се запазят кадрите, както и да има ясни правила за растеж в кариерата. България отделя едва 4,5% от БВП на фона на другите европейски страни. Ако това не се промени и в здравеопазването няма да се промени нищо. Няма да се реформира системата, докато експертите бягат навън ", предупреди той.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14684  Във Великотърновска област 43-ма медицински експерти са инфектирани с COVID-19 Във Великотърновска област 43-ма медицински експерти са инфектирани с COVID-19  Бойко Борисов: Всички, които изградихме антитела против COVID-19, би трябвало да даряваме плазма

Бойко Борисов: Всички, които изградихме антитела против COVID-19, би трябвало да даряваме плазма  Борисов: Всички, които изградихме антитела против COVID-19, би трябвало да даряваме плазма Борисов: Всички, които изградихме антитела против COVID-19, би трябвало да даряваме плазма
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР