Високопоставен саудитски принц изрази съмнение в тиражираните заключения на ЦРУ,

...
Високопоставен саудитски принц изрази съмнение в тиражираните заключения на ЦРУ,
Коментари Харесай

Саудитски принц за случая "Кашоги": ЦРУ не е най-високият стандарт за истинност

Високопоставен саудитски принц изрази съмнение в тиражираните заключения на ЦРУ, че убийството на журналиста Джамал Кашоги в Истанбул е станало по заповед на престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс.
" ЦРУ не е непременно най-високият стандарт за истинност и точност в оценката на ситуации. Примерите за това са многобройни ", каза пред репортери в Абу Даби принц Турки ал Фейсал, виден член на кралското семейство.
Фейсал, бивш шеф на саудитското разузнаване и бивш посланик в САЩ, даде пример с грешката на ЦРУ, че Саддам Хюсеин разполагал с химически оръжия.
" Това бе най-фрапиращата неточна и погрешна оценка, довела до мащабна война с хиляди убити ", обяви той и изрази недоумение защо ЦРУ не е било изправено пред съд в САЩ заради тази грешка.
Пръв в. " Вашингтон пост " писа, че според ЦРУ Мохамед бин Салман е заповядал да започне операция по ликвидирането на Кашоги, а тази седмица източници потвърдиха пред Ройтерс, че разузнавателното управление е уведомило правителството за своите заключения.
Президентът Доналд Тръмп омаловажи становището на ЦРУ, а един турски вестник писа, че директорът на ЦРУ Джина Хаспъл е уведомила Анкара, че управлението е прехванало разговор, в който престолонаследникът дава инструкции " да се запуши устата " на журналиста.
Междувременно стана ясно, че демократите в комисията за разузнаването на Камарата на представителите на САЩ ще проучат отговора на президента Тръмп на убийството на саудитския журналист като част от разследване на връзките между САЩ и Саудитска Арабия. Това заяви следващият председател на комисията Адам Шиф, цитиран от Ройтерс.
Шиф в момента е най-високопоставеният представител на демократите в тази комисия и най-вероятно ще я оглави от януари, когато започне работа новият състав на долната камара на Конгреса, в която партията му спечели мнозинство на изборите от 6 ноември.
Комисията ще разследва оценката на американското разузнаване на убийството на Кашоги, войната в Йемен, стабилността на саудитското кралско семейство и отношението на Рияд към вътрешнополитическите критици и медиите му, каза Шиф за в. " Вашингтон пост ".
Тръмп отхвърли оценката на ЦРУ , че убийството на Кашоги е извършено по пряка заповед на саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, който е фактическият управник на Саудитска Арабия.
Шиф заяви, че комисията ще проучи данните на ЦРУ, както и дали личните финансови отношения на Тръмп със саудитците са повлияли на реакцията му на случая като президент.
" Ако чуждестранните инвестиции във фирми на Тръмп влияят на политиката на САЩ по начин, който е в разрез с интересите ни, ние трябва да го знаем ", каза Шиф.
Тръмп защитава благосклонната си позиция към Саудитска Арабия с американските оръжейни сделки с Рияд и стратегията на САЩ към Иран.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР