Броят на хората под карантина в страната е скочил с

...
Броят на хората под карантина в страната е скочил с
Коментари Харесай

Четворен скок на хората под карантина само за месец

Броят на хората под карантина в страната е скочил с 4 пъти само за месец. Така от общо 5400 души, които са били поставени под изолация на 23 септември, към вчерашния ден бройката на лицата, които принудително си стоят у дома, беше над 22 000, пише „ Монитор “.

Вчера беше отбелязан пореден ден на черен рекорд, като заразените за денонощие минаха психологическия праг от 1500 души. Цифрата беше 1595 – със 123 случая повече от предния ден при направени общо 9038 теста. Оказа се и че се е вдигнал рейтът на заразяване - 10 вирусоносители вече заразяват 12 лица.

Хората под карантина се озовават в омагьосан кръг защото реално трябва да нарушат мярката за самоизолация, ако искат да си направят тест. За проблема потвърди и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев  Ангел Кунчев Д-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ " Васил.

" Най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация”, заяви той.

Доц. Кунчев увери обаче, че в момента Българският лекарски съюз и НЗОК водят разговори, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, в това число и бързи. Но дори и тестът да е отрицателен, това нямало да означава, че карантината ни като контактно лице ще отпадне. В същото време доц. Кунчев призна и за друг проблем - че при наличието на толкова много случаи вече и продължаващото им нарастване, трудно може да се издирят всички контактни лица.

„ Няма как да смогнем при 500 случая в София и по 10 контактни на заразен, няма как да успеем да издирим всички контактни лица. Важно е хората да знаят какво правят, няма как да успеем да дадем заповеди на всички “, заяви той.



На въпрос дали ще се стигне до затваряне на градове, той каза, че това е изключително крайна мярка без кой знае какъв ефект. Подчерта обаче, че обстановката в момента вече е такава, че следващата ограничителна стъпка трябва да е относно стадионите, работата на нощните заведения и струпването на едно място на много хора.

„ Това е мое лично мнение, защото трябва да убедим и управляващите, и министерството, но следващата стъпка трябва да са нощните заведения, събиранията по какъвто и да било повод – социални, политически, каквито искате, и стадионите. Твърде много хора се събират в нощните заведения и стадионите " - подчерта той, като посочи, че дори и в момента има показания за предприемане на тези ограничения, но в същото време трябва да се съобразяват и икономическите последствия от тях.

„ Може да стане много лошо – заболелите могат да стигнат до 5000 дневно и тогава ще има много проблеми. Възможно е да се затварят отделни фирми, семейни общности, както и събирането на стадионите и нощните клубове “, посочи още доц. Кунчев и подчерта, че е важно да се избегне моментът, в който трябва да се прави избор кой човек да бъде включен на апарат, както се случи в Италия и Англия. Той подчерта също, че хирургичните маски трябва да се сменят на 2-3 часа.

Междувременно от Столичната община обявиха, че стартират засилени проверки в дискотеките за спазване на новите мерки с които беше намален капацитетът на посетителите до заетост на местата при не повече от един човек на 2 кв. м. Те влязоха в сила от вчера. Засилването на контрола и проверките за спазване на противоепидемичните мерки обсъдиха на заседание на Софийския оперативен щаб за ограничаване разпространението на COVID-19, свикано от кмета на София Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

След заседанието стана ясно, че само за ден екипите на Столичния инспекторат са проверили над 900 търговски обекта и са съставили 3 акта. В градския транспорт (наземен и метро) са съставени 5 акта. Полицейските екипи са направили също 40 предупреждения на непълнолетни лица и 42 полицейски разпореждания за липсата на маски. Тя напомня, че екипите на полицията и Столичния инспекторат започват засилени проверки на нощни заведения и дискотеки. Целта е контрол на изискването за намален капацитет – един човек на 2 кв. м. от търговската площ на обекта. И добавя, че 2978 търговски обекта са проверени от началото на седмицата от нашите екипи. Продължават и проверките за носене на предпазни маски в градския транспорт.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 13724  Болниците в областите с висока заболяваемост стопират плановия банкет и плановите интервенции Болниците в областите с висока заболяваемост стопират плановия банкет и плановите интервенции  Броят на доказаните случаи на ковид във Франция надвиши 1 милион Броят на доказаните случаи на ковид във Франция надвиши 1 милион  Перник затваря нощните заведения и питейните заведения Перник затваря нощните заведения и питейните заведения
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР