Ако трябва да кажа моето впечатление от доклада на Европейската

...
Ако трябва да кажа моето впечатление от доклада на Европейската
Коментари Харесай

Борислав Цеков за новия закон: Никой не кара раздрънкана кола, защото му е хоби

Ако трябва да кажа моето впечатление от доклада на Европейската комисия, той е най-добрият от всичките 12. И на мен ми прави впечатление, че няма нито прекалени фанфари на управляващите, нито прекалени критики на опозицията. Отдавам го преди всичко на умората, която я има в нашата политическа система, а и в Брюксел от прилагането на този мониторингов механизъм. Мониторингът изчерпа ресурса си. Това заяви в " Денят на живо " Борислав Цеков, доктор по конституционно право и основател на Института за модерна политика.

" Заедно с това, ако гледаме съдържанието и фразеологията в доклада, с каскада от термини като " систематичен напредък ", " стабилна тенденция " и т. н., ми се струва, че това е добре за държавата, и е добре, че няма такива фанфари от управляващите и критики от опозицията. Мисля, че пътната карта, рамките, поставени в докладите през годините, са прекалено ясни, остава само да си вършим работата ", добави юристът.

Според него има връзка между констатациите в доклада и отслабналия корпоративен натиск върху съдебната ни власт през последните 2 г. " През последните 2 г., след като го няма този корпоративен натиск срещу съдебната власт - тя беше под обсада, а в центъра на атаката бе прокуратурата, откакто това отслабна, прокуратурата започна да работи спокойно, надявам се, че и съдът няма да остане назад, носейки своята отговорност ", каза Борислав Цеков.

По повод предложеното увеличение на данъка върху старите коли Борислав Цеков бе категоричен, че " няма как да искаме от българските граждани да поставят общия екологичен интерес над собствения си джоб ". " Никой не кара раздрънкана кола, защото му е хоби. Мисля, че това нарушава принципа на поносимостта на данъчното облагане ", е оценката на юриста.

" Според мен екологията се използва за алиби за поредното прекомерно събиране на данъчни приходи от страна на държавата. Не може екологията да е мотив да останем най-бедната държава в ЕС, в която хората плащат непосилен данък за МПС ", е мнението на Борислав Цеков, който не вижда смисъл от поисканата от управляващите среща с президента Радев, наложил поредно вето върху проектозакона.

" Нека да обосновават в парламента, пред гражданите да говорят. Мисля, че твърде късно търсят този диалог. Ако има реални мотиви за такава данъчна тесла, това трябваше отдавна да е обсъдено, подготвено. Сега, в последния момент, бюджетният процес е към края си, и изведнъж научаваме за този данък, който взриви социалния мир.

Президентът, който и да е той, не му е работа да взема отношение още във фаза на законопроект. Той има думата сега, когато проектозаконът е изпратен за обнародване, той има право за вето, направи го. И сега управляващите в Парламента, и аз ги призовавам, да чуят мотивите и на гражданите ", пожела Борислав Цеков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР