1000 нови наркотика с различен състав, който е неизвестен дори

...
1000 нови наркотика с различен състав, който е неизвестен дори
Коментари Харесай

Внимание, 1000 нови наркотика тровят децата у нас

1000 нови опиата с друг състав, който е незнаен даже на основателите им, са залели черния пазар у нас и се оферират съвсем свободно на деца към учебните заведения. Това сигнализира специалист по наркомании, представени от Lupa.bg.

Само за последните няколко месеца в България са съумели да пробият към 650 типа нови таблетки от така наречен дизайнерска дрога, като те най-често идват в родината или по вода, или по суша поради свръхзасиления митнически надзор на летищата. Става въпрос и за хапчета с опиати и рискови примеси, и за прахчета, които постоянно се смесват с евтини сходства на стрити амфетамини. Именно вторите са по-опасни, тъй като децата, дръзнали да ги опитат, се " зарибяват " още след първия банкет и стартират сами да ги търсят по-късно поради приятните чувства, които им носят - смях, безпричинна наслада и успокоение.

Експертът предизвестява още, че се следи засилено предложение на новите дроги към учебните заведения по време на ваканцията, където доста от подрастващите се събират на тайфи, с цел да уплътнят свободното си време, в случай че нямат опция да почиват на село или в морските курорти. В максимален риск са момчетата сред 12 и 16-годишна възраст. Статистически те с 1,5 пъти по-склонни да опитат дрога пред девойките на тази възраст. Когато обаче става въпрос за " групово " надрусване, под ножа падат и девойките, сигнализира още експертът по наркомании.

Всяка година в страната фонът на най-често употребяваните дроги се трансформира и до момента в който през зимата има лек спад във вноса и търгуването на метамфетамини, за сметка на хероина, през лятото пазарът на дизайнерската дрога се ускорява и води до от ден на ден деца, закачени на съставки без явен състав.

Шефката на Превантивно-информационния център по проблемите с наркоманиите Цветелина Петкова пък разкри, че България е на трето място в Европа по разпространяване на опиатите. Пред нас са единствено Австрия и Белгия. 26% от децата сред 9 и 12 клас у нас споделят, че в миналото са пробвали дрога. От тях 21 на 100 са си дръпвали от цигара с марихуана, 9% са пушили хашиш, незабавно по-късно се подреждат амфетамините, кокаинът и синтетиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР