100-тонен парен локомотив от Третия райх ще бъде реставриран в

...
100-тонен парен локомотив от Третия райх ще бъде реставриран в
Коментари Харесай

100-тонен локомотив от Третия райх ще бъде реставриран в България


100-тонен парен локомотив от Третия райх ще бъде реставриран в България. Той ще дойде у нас с транспортен съд по Дунава, защото е прекомерно тежък да се транспортира по суша. Ремонтът, на стойност към половин милион евро, ще се извърши в жп ремонтен цех в София.

87-годишният парен локомотив, който от 20 години е музеен експонат, още веднъж потегли по релси, с цел да стигне до виенското пристанище Фройденау, откъдето стартира пътуването му по вода към България.

„ Трябва да се транспортират елементи, които са толкоз огромни и тежки, че е невероятно това да се направи по сухоземните пътища. Затова водният път е по-подходящ “, споделя за австрийската телевизия ORF техническият началник на пристанището във Виена Дорис Пулкер-Рорхофер.

А специалистът Йохнес Клингс напомня историята на парния локомитив.

„ Локомотивът е създаден през 1941 година в Пилзен, в тогавашния Трети райх. Той е от серия 50 и е бил локомитив за товарни и пътнически влакове, като е бил в положение да тегли и тежки влакове. За последно е употребен в Германска демократична република. “

Собственичката на локомотива Карин Флайшхакер желае да го върне към живот. Реставрацията му ще се извърши в ремонтен цех в София.
Българин завоюва влиятелна премия за образни резултати

„ Ще продължи към 9 месеца. След това желаеме да го използваме още веднъж за туристически пътувания, с цел да възвърнем парите, които влагаме. “

Ремонтът на ветерана-локомотив ще коства към половин милион евро.

“Баща ми беше железничар. Първият подарък, който получих беше дребен трен. Винаги съм се занимавала повече с влакове, в сравнение с с кукли “, изяснява Карин Флайшхакер.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР