100 милиона лева допълнително ще бъдат пренасочени за отпускане на

...
100 милиона лева допълнително ще бъдат пренасочени за отпускане на
Коментари Харесай

Безлихвените кредити: Тече процедура за 100 млн. лв. за нови заеми

100 милиона лв. в допълнение ще бъдат пренасочени за разпределяне на безлихвени заеми за хора, които са в неплатен отпуск или са изгубили работа поради Коронавирус рецесията.

Българската банка за развиване досега е насочила 200 милиона лв., като самите заеми се подписват посредством 12 търговски банки. Допълнителният запас идва от програмата за бизнес заеми.

Оказва се обаче, че действително отпуснатите средства досега са по-малко от 200 милиона лв.: 37 хиляди и 700 заема за към 167 милиона лв..

Според фенове на bTV безлихвени заеми към този момент не се оферират, макар че крайният период за кандидатстване е 30 юни тази година.

В сигнали до bTV жители, останали без работа, се оплакват, че се разхождат от банка на банка в търсене на заем.

“Моля за информация къде да се кандидатства за разпределяне на безлихвен кредiт за чиновници в неплатен отпуск или към този момент няма такава мярка/ стратегия.”

Калкулаторът на уеб страницата на държавната банка демонстрира, че досега са отпуснати малко над 165 милиона лв.. По груби сметки някъде следва да има още към 35 милиона лв..

“Има и функционален размер на гаранционния предел, в границите на който банките би трябвало да раздават заеми. Останалата част е за риска, който ББР би трябвало да покрие към банките, да разплати съответните разноски, които е задължена да им заплати по решение на Министерски съвет “, изясни Ирина Матева, зам. шеф ръководство " външни стратегии " – ББР.

В момента тече процедурата по договаряне с банките за спомагателните 100 милиона лв. за нови заеми.

„ Има няколко банки които са подготвени да тръгнат и до края на седмицата и ние сме се концентрирали да можем да отпушим програмата в границите на тези банки, които са подготвени “, добави Матева.

Две са банките, които имат подготвеност да стартират още веднъж да отпускат безлихвени заеми в околните дни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР