10 млн. лв. на година ще струва издръжката на новосъздаденото

...
10 млн. лв. на година ще струва издръжката на новосъздаденото
Коментари Харесай

От 1 януари нова държавна фирма ще гълта по 10 млн. годишно

10 млн. лева на година ще коства издръжката на новосъздаденото Държавно дружество " Център за даване на услуги " на Министерство на вътрешните работи.

Очаква се в него да работят 300 души, които ще бъдат ангажирани с даването на услуги, свързани с регистрацията на пътни транспортни средства. Освен това предприятието ще създава програмни артикули за даване на административни услуги в Министерство на вътрешните работи, както и с отпечатването на бланки и мостри за документи. 

Стартът на предприятието беше очакван за 2017 година, само че беше отсрочен за началото на 2018 година заради липса на средства. ЦПУ е единственото нововъведение, което остана след опита на Румяна Бъчварова да внесе промени в системата на Министерство на вътрешните работи, станали известни като промяната " Бъчварова ". 

Идеята за основаването на предприятието е администрацията на Министерство на вътрешните работи да бъде разтоварена от някои действия, с което с чака да бъдат съкратени разноските по администрацията.

Няколко са противоречивите моменти при образуването на новата държавна компания. Тя ще се финансира от държавния бюджет и от такси за услугите, които ще дава. В същото време в ЗМВР е заложено пари да идват и от дарения и " други източници ". Така на процедура се чака в новата държавна конструкция да потъват доста повече от заложените 10 млн. лева годишно до 2010 година. 

В същото време в измененията на закона за вътрешното ведомство е посочено, че предприятието няма да може да бъде обявявано в неплатежоспособност, което значи, че в случай че то не съумява да се самоиздържа, страната ще налива в допълнение средства в него. 

Трети противоречив миг е несъгласието с европейските правила и свободния пазар като се основава държавно дружество, разрастващо скрита комерсиална активност и в това време получаващо държавно финансиране. По тези аргументи депутати от Българска социалистическа партия са внесли оферти за промени в ЗМВР, с които основаването на предприятието да бъде спряно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР