10 години Аделина Йотова е в творческа пауза. До този

...
10 години Аделина Йотова е в творческа пауза. До този
Коментари Харесай

След 10 години пауза Аделина Йотова ни представя новата си избожба

10 години Аделина Йотова е в креативна пауза. До този миг. Сега художничката е подготвена да ни показа новата си галерия “Отвъд забележимия свят ”.

“От новородена съм заобиколена с творчество ”, споделя Аделина пред “24 часа ”, чийто татко е художник.

За последно галерия прави през 2013-а. Година по-рано стартира да преподава, по тази причина и стопира със независимите си изяви. В началото предизвикването тя се пробва да жонглира и с едното, и с другото не се оказва по никакъв начин елементарно за прекосяване.

 Аделина Йотова Снимка: АРТ ГАЛЕРИЯ ВИВАКОМ

През тези 10 години на пауза тя преподава на деца и възпитава своите три. Но преди пет месеца взема решение да се затвори в ателието си и да сътвори “Отвъд забележимия свят “. Тя дава това име на излужбота си, тъй като нарисуваното, най-вече пейзажи, показва действителността, само че и неумишленото предпочитание на Йотова да избяга от нея.

На платната художничката рисува пейзажи, само че местата, които те пресъздават, са измислени

“Обичам да пътувам и навестявам разнообразни и доста забавни екзотични места на земята. Светът, който ни заобикаля, е толкоз въодушевяващ с фантастичните си цветове и форми, безкрайното многообразие на внушения и асоциации, че провокира стихия от страсти, които просто напират да ги излея на платното. Емоцията е водещата. Цветът живее в душата ми. Той бушува в моето въображение, търси излаз, търси метод да се осъществя на платното. Следва композицията. Всичките тези тонове, деликатни нюанси и хармонии се построяват в една картина, в една симфония от цвят и форми ”, споделя художничката пред Madamsko.

По мнението на изтъкнати критици, творбите й носят чувство за независимост с доста цвят, което ни придвижва тук-там, измислени с вяра, че те съществуват с цялата си цветност и мистика
 Аделина Йотова Снимка: БГНЕС

Рисуването е нейната буря, а цветовете постоянно дават светлина и раждат новото, от което се нуждаем, с цел да продължим и останем правилни на себе си.

Истинското благополучие за Йотова се състои в улавянето на взаимоотношенията сред пространство и време. Според нея, в тези моменти, когато думите не доближават, с цел да опишат сетивното, се появяват чудните пейзажи.

Самостоятелната галерия на художничката ще бъде открита във вторник 17-ти октомври от 19:00 часа, в АРТ ГАЛЕРИЯ ВИВАКОМ (София, ул. „ Оборище “ 5).
 Аделина Йотова, покана Снимка: АРТ ГАЛЕРИЯ ВИВАКОМ

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР