1 млрд. и 300 млн. лв. са дълговете на Топлофикация

...
1 млрд. и 300 млн. лв. са дълговете на Топлофикация
Коментари Харесай

Топлофикация София е задлъжняла с 1,3 млрд. лв. - ще се намери ли решение на кризата в дружеството?

1 милиарда и 300 млн. лева са задълженията на " Топлофикация София ". За последната година и половина е съкратена 15% от администрацията на сдружението.

Столичният общински съвет, който е принципал на " Топлофикация ”, представители на Българския енергиен холдинг и служебният министър на енергетиката Росен Христов образуваха работна група за излизане от рецесията. Междувременно сметките за парно се оказаха сбъркани и стартира промяна.

Със студени радиатори, по този начин доста консуматори на " Топлофикация София ” чакат да преживеят зимата поради високата цена на парното. Последното повишаване е от 1 юли с 40%.

" Нощно време не пущам парно, поставям си юрганчето. Сутринта някъде към 6 часа, тъй като съм хубаво ревю, ме грее слънцето. Дори върша икономии на водата. Нещо, когато изплаквам и шетам, я оставям за тоалетната. Имам две кофи ", споделя Снежинка Божилова – клиент на " Топлофикация София ".

Българска национална телевизия: На какво ще се отоплявате зимата?

Снежинка Божилова: На нищо, на въздух. Спряла съм всичко

Въпреки неразбираемото бъдеще на „ Топлофикация София ”, институциите твърдят, че газ за зимата ще има.

" Топлофикация София " не е просто общинско сдружение, то обезпечава на близо 1 млн. софиянци топлинни услуги. То е значимо, стратегическо за енергийната сигурност на страната. Имаме уверението, чакам обаче и съм сложил ясни условия то да бъде облечено с документи, контракт с " Булгаргаз ", че ще бъдат обезпечени количествата за София. Такoва увещание не един път обществено получихме от министъра на енергетиката. Така че газ ще има, въпросът е на каква цена. Тя би трябвало да е налична, търпима и не може цялото повишаване да бъде трансферирано на хората, ние няма да го позволим ", сподели Георги Георгиев – ръководител на Столичния общински съвет.



" Булгаргаз ” не може да спре да подава газ към топлофикационните сдружения по закон. Аз откровено се надявам, че най-сетне ще се откри решение на този проблем ", разяснява Деница Златева – изпълнителен шеф на " Булгаргаз ".

От Общинския съвет чакат поради рекордните цени на природняи газ отговорностите на " Топлофикация София " да се усилят с нови 500 млн. лева до края на годината.

" Задълженията са близо 1 милиарда и 300 млн. лева За последното десетилетие това е размерът на дълга. Огромна част от разноските на " Топлофикация " са в действителност разноски за природен газ. Над 93% от себестойността на топлинната сила е природният газ. Задълженията на сдружението са от разликата курс купува и курс продава в цената на природния газ. В момента действителната цена е 300 лева на мегаватчас, утвърдената от КЕВР цена е към 122 лева - разлика от близо 180 лева ", изясни Георги Георгиев.

Задълженията към " Булгаргаз " са близо 340 млн. лева Останалото би трябвало да бъде платено на Българския енергиен холдинг.

Ще търсим задълженията от " Топлофикация ". Защото с тези цени на природния газ, през отоплителния сезон " Булгаргаз " няма финансови средства, с цел да компенсира тези неплатени отговорности от страна на топлофикационните сдружения и най-много на " Топлофикация София ", съобщи шефът на " Булгаргаз ".

За да се погасят отговорностите, от Столичния общински съвет разчитат на помощ от страната.

" Държавата по тази причина е страна, да се намеси както го направи с горивата - 25 стотинки за литър. 03:03 Тази разлика да бъде покривана, тъй като дали е електрическа сила или природен газ, все са разнообразни енергоносители, само че ги употребяват постоянно хората. Държавата дефинира през КЕВР цените на топлинната сила и страната дефинира цените на суровините на контролирания пазар. Ние не мислим, че е редно 800 млн. от парите на софиянци за детски градини, за учебни заведения, за улици, за разчистване на улиците да бъдат вложени в " Топлофикация " в случай, че страната си играе като котка с мишка. Това не може да се случва ", безапелационен е ръководителят на Столичния общински съвет.



За да се понижат разноските на сдружението са направени съкращения на административния личен състав с близо 15% за последната година и половина. Ограничени са разноските до най-належащите за сдружението. Тоест за заплащане на заплати, осигуровки, гориво, аварийни елементи.

Изглежда, че проектът за рационализация на оборудванията от ден на ден се отсрочва. Част тях не са сменяни повече от 50 години. За да бъдат осъвременени, би трябвало да се притегли интернационален вложител, който да вложи близо един милиард лв..

" Трябват нови мощности, които създават електрическа сила. Тя се изкупува на висока цена, тъй като е чиста сила и от това всички съвременни предприятия печелят. Това би трябвало да се случи и с " Топлофикация ". Всички настоящи разноски, всекидневно за едни 50-годишни котли или 30-годишни уреди са доста по-големи спрямо новите мощности ", изясни Георги Георгиев.

Българска национална телевизия: С каква компания преговаряте?

Георги Георгиев: Ние не преговаряме, ние сме изработили един проект, който е утвърден от Общинския съвет, интернационална американска компания изготви проект, очерта какво би трябвало да се направи. Ние следваме този проект и следва да обявим процедура за привличане на външен вложител.

План Б за излизане от рецесията е от общинско, сдружението да стане държавно. Този въпрос разисква работна група, в която вземат участие представители на локалния парламент, Българският енергиен холдинг и служебният министър на енергетиката – Росен Христов.

" Топлофикация ", в случай че страната толкоз искаше, щеше да я е взела. Истината е, че и страната ще се сблъска със същия проблем. Предимството на това да бъде общинска е, че общинският съвет, директно определени 61 съветници, имат опцията да управляват протичащото се в сдружението, да изискат инспекции, анкетни комисии ", изясни Георги Георгиев.

Столичният общински съвет обаче упорства сдружението да остане обществено, т.е. да бъде на страната или общината, с цел да не се стигне до там цялостен град да станат " заложници на някоя частна компания ".

Междувременно " Топлофикация София ” стартира частична промяна на сметките за парно и топла вода, издадени след 9 юли 2022. Тя касае клиентите, които имат да доплащат. На сумата, с която те надвишават планирано начислената сила ще се ползва ставка 9, вместо досегашните 20% Данък добавена стойност. Парите от поправените сметки ще бъдат приспаднати от последваща дължима фактура или възобновени на каса. Павлина Кирилова намира неточност и в сметката си за топла вода.

" 65 лева предишния месец, този месец 100 лева топла вода. Аз съм сама жена и върша икономии. Някой път напряко умираме от мраз, пущам малко и изключвам, трептя, но не пущам, тъй като няма пари от кое място, пенсията дребна, по какъв начин да заплащам аз ток, вода, " Топлофикация ", споделя тя.

А рецесията от ден на ден се задълбочава, откакто природният газ нарастна с близо 19% за септември и надвиши 350 лева за мегаватчас. От " Топлофикация София ” обявиха, че към този момент няма да подават заявление с искане за нарастване на цената на парното и топлата вода за идния отоплителен сезон.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР