1.6 евро, плюс данъците по делата, е осъдена да плати

...
1.6 евро, плюс данъците по делата, е осъдена да плати
Коментари Харесай

България е осъдена да плати 1.6 млн. евро на Сакскобургготски

1.6 евро, плюс налозите по делата, е наказана да заплати България на Симеон Сакскобургготски поради налагането на мораториум върху потреблението на горски земи. От на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург излиза наяве, че делото е по наложените ограничавания за прекачване и комерсиална приложимост на благосъстоятелност, наложени през 2009 година.

В началото на септември 2021 година Симеон Сакскорургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург поради мораториума върху горите им , натрапен през 2009 година, с който държавното управление наложи възбрана фамилията да се разпорежда с тях и да ги употребява до приемането в действие на специфичен закон.
 Сакскобургготски загуби следващо дело за царските парцели
Сакскобургготски загуби следващо дело за царските парцели

1414 дка край двореца " Врана "

Приема се, че е нарушена конвенцията за правата на индивида, която пази собствеността. Съдът постановява още, че е нарушено правото на обективен правосъден развой , защото мораториумът не е можело да бъде обжалван. Действията на българските управляващи са сложили непропорционална самостоятелна тежест върху Сакскобургготски и сестра му, се споделя в претекстовете на съда.

Европейски съд по правата на човека има присъда и по, заведено от Лютви Местан против България . По него съдът единомислещо е приел, че България е нарушила правото на изложение, залегнало в Европейската спогодба за правата на индивида.

Съдът постановява, че България би трябвало да заплати на Местан 1200 евро за неимуществени вреди и 3200 евро за разноски и разходи.

Делото се отнася до наложена административна санкция против началник на политическа партия, подкрепяна всекидневно от гласоподаватели от турски етнос. Глобата е била наложена поради това, че като претендент на българските парламентарни избори през 2013 година Местан е приказвал на турски език по време на предизборната акция. Според българските управляващи той е нарушил Изборния закон, който планува безспорна възбрана за потреблението на всеки език, друг от формалния (българския) в предизборната акция.
 Местан упрекна съда в етническа дискриминация по отношение на ДОСТ
Местан упрекна съда в етническа дискриминация по отношение на ДОСТ

Това е черна точка върху обществения имидж на страната

Според съда въпросната възбрана не подхожда на задачите , разказани в българската конституция и дефинира като ненужна намесата в упражняването на правото на независимост на изложение на жалбоподателя. Разпоредбата е била подложена на критика и от Венецианската комисия към Съвета на Европа и от Организацията за сигурност и съдействие в Европа, съгласно които рестриктивните мерки лишават малцинствата от опция за дейно присъединяване в публичните каузи посредством избори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР