1/4 от българите една свързват двата края. През миналата година

...
1/4 от българите една свързват двата края. През миналата година
Коментари Харесай

НСИ: 22% от населението в страната живее под прага на бедността

1/4 от българите една свързват двата края. През предходната година Национален статистически институт регистрира, че линията на беднотия е 351.11 лева, а с по-малко пари от тези на месец са живеели над един милион и половина души или 22% от популацията на страната, предаде България Он Ер.

Според националната статистика, в случай че в приходите на семействата се включат приходите от пенсии, само че се изключат обществените компенсации, фамилните помощи и добавки, нивото на беднотия се покачва от 22 на 100 до 29.5%.

Основно в беднотия живеят безработните - 56.1% за 2018 година Образователното ниво оказва значително въздействие върху риска от беднотия при заетите лица. Най-много работещи небогати са с начално и без обучение – 66.2%.

С повишаване на просветителното ниво относителният дял на бедните измежду работещите понижава почти 2 пъти за лицата с главно обучение и над 4 пъти за лицата със приблизително обучение. Делът на работещите небогати с висше обучение е 6.2%.

Оценките на бедността според от вида на семейството демонстрират, че най-голям е относителният дял на бедните измежду едночленните семейства с лице на възраст над 65 години, самотните родители с деца, както и семействата с три и повече деца.

Относителният дял на бедните е най-нисък в семейства с двама възрастни и едно дете (12.0%) и в семейства с двама възрастни под 65 години (13.3%).

От Национален статистически институт напомнят, че от 2015 година към главния въпросник на проучването е прибавен въпрос за етническата принадлежност на лицата в отговор на възходящата потребност от информация за семействата по етнически симптом, в това число и оценки на бедността. Анкетираните лица сами дефинират етническата си група, а отговорът на този въпрос е непринуден

През 2018 година най-голям е разделят на бедните измежду лицата, самоопределили се от ромската етническа група - 68.3%, а най-нисък - измежду лицата, самоопределили се от българската.

Сред бедните от българската етническа група доминират пенсионерите (48.7%), до момента в който при ромската етническа група най-голям е относителният дял на безработните - 39.2%.

По отношение на работещите лица най-голям е относителният дял на работещите небогати измежду ромската етническа група - 28.6%, при 26.5% работещи небогати от турската етническа група и 25.3% измежду българската етническа група.

Близо 70% от ромите с начално и без обучение са небогати, до момента в който при лицата с висше обучение няма нито един безпаричен.

Хората са най- затрудните при заплащането в точния момент на разноските свързани с жилището (27.5%). Успоредно с това 22.6% от лицата не могат да си разрешат консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден, а 19.6% от лицата не могат да посрещнат със лични средства непредвидени финансови разноски.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР