1,4 милиона лева са поискали от Българската агенция за безопасност

...
1,4 милиона лева са поискали от Българската агенция за безопасност
Коментари Харесай

Свиневъди искат да изчистим задния двор от чумата

1,4 милиона лв. са поискали от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) да й възстановят от Министерския съвет за разноски по битката с африканската чума по свинете.

Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева пред червени депутати, които я привикаха да изясни за дейностите на страната по отношение на епидемията. Тя пристигна дружно с индустриални свиневъди.

Отделно от това предходната седмица Министерски съвет взе решение за нови 3,7 милиона лв. за актуалната 2019 година - още веднъж по типове ограничения за битка с чумата, сподели министърът. Има финансовото подкрепяне за битка със болестта. Има варианти и да получим европейска помощ. До края на деня ще бъдат дадени инструкции до ръководителите на пристанищна инфраструктура .
 Открити са още две огнища на чумата по свинете
Открити са още две огнища на чумата по свинете

Осигуряват кошове за пристанища, летища и гари

Националните паркове са отвън обсега на ограниченията, посочи министър Танева. До края на деня Министерство на околната среда и водите ще издаде ограничения по отношение на депопулацията на дивата свиня.

Георги Бъчваров, представител на свиневъдите, показа, че браншът е доста обезпокоен . Той сигнализира за нерегламентирано кръвопролитие на прасета. Свиневъдите желаят да си почистим задния двор за по-сигурна отбрана от болестта.
 С клип БАХБ изяснява заплахата от африканска чума по свинете
С клип БАХБ изяснява заплахата от африканска чума по свинете

Болестта може да се популяризира както посредством пряк контакт със инфектирани животни

Румен Караманов изясни, че частичното заличаване на задния двор няма да реши казуса. Задният двор не е заден двор, изясни той. Свинете, които се отглеждат в по този начин наречения заден двор, денем обикалят къра и селата свободно, изясни той. Заразата, по думите му, е породена от човешкия фактор.

Свиневъдите са удовлетворени, че в борбата с чумата са се присъединили пожарна, полиция и армия. Според Караманов сме в изключително състояние . Трябва да се завардят пътищата, изясни той. Над 100 милиона лв. е приноса на този отрасъл в бюджета.

Бизнесът имал предпочитание да раст е. Над 20 хиляди души са заети със свиневъдство. За наше благополучие животните, които се отглеждат в задния двор са малко, а задният двор би трябвало да изчезне, уверен е Караманов. Който желал да съблюдава традицията " да си заколи прасето в двора, да го опърли, да викне хора там да се черпят, пият и да ядат мръвки ", само че да си купи прасе с обяснен генезис от тях.

Не унищожаваме традицията, безапелационен бе той. Не желаеме да има политика с ограниченията , съобщи Караманов. Иначе свиневъдите са безапелационни, че казусът със задния двор е на първо място обществен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР