1,4 милиона бежанци прие Полша от началото на войната в

...
1,4 милиона бежанци прие Полша от началото на войната в
Коментари Харесай

Проф. Марковски, Полша: Срещата между Лавров и Кулеба беше подигравка

1,4 милиона бежанци одобри Полша от началото на войната в Украйна. Бежански лагери няма - изданието " Политико " съпоставя обстановката с тази с евакуацията на английските бойци от френските крайбрежия при Дюнкерк при започване на Втората международна война, когато стотици елементарни хора с дребни лодки прекосяват Ламанша, с цел да спасят своята войска. Така е и Полша през днешния ден - главно доброволци посрещат и подслоняват бежанците. Полша влезе в новините и с да даде своите съветски самолети на Украинската войска, само че вероятността това да се случи е дребна. С взор към войната в Украйна от Варшава - тематиката в " Светът и ние " разяснява Радислав Марковски, професор по политология в университета там.

Всички признават, че нещо в западната дипломация не върви добре, Полша и Балтийските страни имат особена история с Русия. Беше кристално ясно, че Путин не желае да се преценява с интернационалните правила на играта, счита проф. Марковски. Ние в Европа и света след Втората международна война сме решили изрично, че интернационалните граници не са обект на полемики и не трябва да се трансформират, акцентира професорът.

По мотив последните договаряния сред външните министри на Русия и Украйна, той съобщи:

Срещата сред Лавров и Кулеба беше насмешка. От страна на Лавров, това беше пропагадна стреща. Не можеш да кажеш на отсрещната страна, че би трябвало да се откаже от всичко, това е детско, несеризно.

Относно готовоността на Полша да даде своите съветски самолети на Украинската войска, професорът изясни:

Проблемът беше, че полското държавно управление не съветва това с американците. Тези самолети са с положително качество и ще оказват помощ на украинците да защитят небето си.

Проф. Марковски съобщи, че в никакъв случай не е бил толкоз горделив с полското общество, което прави доста повече, в сравнение с се е очаквало от него.

Стискам палци Европейски Съюз да се държи твърдо с Полша по повод върховенството на закона, добави професорът.

Относно тематиката за ускорена процедура за приемане на Украйна в Европейски Съюз, професорът отговори, че " дяволът е в детайлностите ".

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР