1 330 лева са събрани от дарения за гимназията в

...
1 330 лева са събрани от дарения за гимназията в
Коментари Харесай

1 330 лева бяха събрани от дарения в Твърдица за Болградската гимназия

1 330 лв. са събрани от дарения за гимназията в Болград, Украйна, оповестиха от общината. Кампанията е извършена във връзка 160-годишнината от основаването на първата българска гимназия. От дарителски кутии, сложени в постройката на локалната администрация в Твърдица и Шивачево, в магазини и детски заведения в балканското градче за близо месец са постъпили 603 лв.. Останалите дарения са от НУ „ Христо Ботев ”, синдикати, четири частни лица. Парите са преведени. Общата сума, събрана от дарения и други приходи в Сливенска област, възлиза на над 15 хил.лева, като 5 хиляди лв. от тях са от бюджета на Сливен с решение на общинския съвет.

Гимназията в Болград е основана с декрет на княз Никола Богориди и с дейното подпомагане на Георги Раковски, чието име носи образователното заведение. В нея са учили министър-председателят Александър Малинов, министри, народни представители, лекари, адвокати и други известни българи, които след в следосвобожденска България основават самостоятелната държавност. С решение на Министерски съвет това лято бяха отпуснати 150 000 лв. за потребностите на гимназията.

Болград е неофициалната столица на българските преселници. На 29 октомври 1838 година в града е осветена трипрестолната черква „ Свето Преображение Господне ”, съградена с труда на хиляди доброволци. Тази дата се празнува като Ден на бесарабските българи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР