06 Април Интернет гигантът Google спечели продължило 11 години дело,

...
06 Април Интернет гигантът Google спечели продължило 11 години дело,
Коментари Харесай

Oracle загуби 11-годишно дело заради използването на Java в Android

06 Април
Интернет колосът Гугъл завоюва траяло 11 години дело, обвързвано с Java и Android против Oracle. През 2010 година Oracle подаде иск против Гугъл с обвиняване за нелегално потребление на Java API в мобилната си операционна система Android.

Върховният съд на Съединени американски щати постави завършек на дълготрайния спор, като постанови, че потреблението на Java API съставлява по този начин наречената " почтена приложимост ". Ако казусът беше решен в интерес на Oracle, която към момента не е имала технологията по време на създаването на Android, то Гугъл можеше да загуби съвсем 10 милиарда $.

Гугъл употребява Java API в кода на Android, като е заимствала към 11,5 хиляди реда от него. От една страна, това е доста, само че общото количество API код надвишава 2,86 млн. реда, т.е. Гугъл е копирала единствено 0,4% от него. Върховният съд счете този размер за непълен, с цел да признае виновността на интернет колоса, допълвайки, че тези 11,5 хиляди реда са неразривно свързани с кода на Android, към който Oracle няма нищо общо.

Java е обектно-ориентиран език за програмиране, създаден през 1995 година от Sun Microsystems. 15 години по-късно компанията става благосъстоятелност на Oracle, която заплати за нея 7,4 милиарда $ през 2010 година По този метод Oracle закупи и нейната интелектуална благосъстоятелност, в това число някои от патентите за Java.

Веднага по-късно Oracle разгласи, че Гугъл построява Android върху Java от средата на 2000-те години и че не е плащала за потреблението на непознати разработки.

Oracle се обърна към съда за Северния окръг на Калифорния (САЩ) като в желае бе посочено, че Гугъл е нарушила седем нейни патента. Списъкът включва такива с номера: 7426720 (техника за динамично авансово зареждане на класове посредством клониране на области от паметта от главния работен поток), 6061520 (техника за осъществяване на статична инициализация), 6192476 (контрол на достъпа до ресурси), 6910205 (използване на хибридни виртуални и машинни указания при интерпретиране на функционален код), 6125447 (защита на домейна за обезпечаване на сигурността на компютърна система), 5966702 (метод и осъществяване на предварителна обработка и пакетиране на файлове с класове) и RE38104 (метод и внедряване препратки към данни в генериран код).

През април 2012 година бе постановено, че интернет колосът е нарушил патенти на Oracle, само че единствено по един пункт от четири, касаещи директното потребление на Java в Android. Паралелно съдът реши, че потреблението на API не е нарушаване на авторските права на техните разработчици, с което отхвърли главното изказване на Oracle.

Гугъл неотложно се обърна към Апелативния съд във Вашингтон, с цел да преразгледа решението на Калифорнийския съд. Разследването продължи и през май 2014 и жалбата бе почетена.

След това, през октомври 2014 година, Гугъл изиска от Върховния съд на Съединени американски щати да преразгледа напълно случая и изцяло да анулира първичното решение, само че получи отвод. Две години по-късно, през май 2016 година, компанията въпреки всичко бе оправдана от съд в Сан Франциско. По това време Oracle към този момент искаше 9,3 милиарда $ от колоса вместо първичните 6,1 милиарда

През март 2018 година Апелативният съд на Съединени американски щати постанови, че Гугъл е прекалила с потреблението на Java при създаването на Android и в действителност е нарушила авторските права на Oracle. За да се дефинира окончателния размер на санкцията делото бе върнато в Калифорнийския съд, откъдето през 2010 година започнаха правосъдни разногласия сред двете организации.

Гугъл още веднъж апелира пред Върховния съд и този път там бе взето решение казусът да бъде прегледан. Три години по-късно, при започване на април 2021 година, е наказано в интерес на интернет колоса.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР