0,5% е инфлацията през март тази година сравнено с февруари,

...
0,5% е инфлацията през март тази година сравнено с февруари,
Коментари Харесай

НСИ: За година животът на българина е поскъпнал с 14%

0,5% е инфлацията през март тази година съпоставено с февруари, а на годишна база за март 2023 година спрямо март 2022 година е 14,0%. Това сочат данните на Национален статистически институт. През 2022 година приходът приблизително на разположение от домакинство нараства с 16,9%, за сметка на това годишните разноски са по-големи - 19,1%.

На този декор от бизнесът съветват страната да одобри незабавно бюджет и да се работи по принадлежности за увеличение на задграничните вложения.
Докато ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още беседват за избора на ръководител и по предпочитаното законодателство, занапред следва да се дискутира какво да се прави с Бюджет 2023. Бившият ръководител на Бюджетната комисия и сегашен народен представител от „ Продължаваме промяната ” –„ Демократична България ” Георги Ганев пресмята, че няма време и би трябвало да се работи с плана на служебния кабинет.
„ Очевидно, че невнасянето на бюджета е доста по-голямата покруса, в сравнение с внасянето му, пък било то и от Министерски съвет, който не се употребява с някаква експлицитна парламентарна поддръжка. Според мен това трябваше да стане наесен, с цел да имаме някакъв бюджет - добър, неприятен, само че бюджет, признат за тази година. Смятам за извънредно неотложно това да се направи и в този момент ”, сподели Георги Ганев,  „ Продължаваме промяната ” –„ Демократична България ”. 

От ГЕРБ-СДС са на мнение, че е по-добре постоянен кабинет да изготви своя финансова рамка.

„ Неколкократно сме заявявали, че бюджетът би трябвало да бъде функционалност на постоянно държавно управление, с цел да могат вътре да бъдат заложени сходни политики, каквато е това. За да може да има резистентност и предвидимост. И да има отговорност какво се случва, тъй като другояче са едни чиновнически аритметики, които не дават развиване на страната, просто преразпределят едни пари за харчене, което не е верният вид ”, счита Христо Гаджев – ГЕРБ-СДС. 

Бизнесът регистрира, че е нужна сериозна помощ от страната, с цел да може да се привлекат задгранични вложения. Статистиката на Българска народна банка демонстрира растеж за предходната им година от 86%. Така те са 2,2 милиарда евро. У нас обаче към момента липсват редица промишлености, каквито има в съседите ни.

„ На първо време би трябвало да имаме и държавно управление, и диалози къде отива страната и къде желаеме България да бъде след 20 години. След по-дълъг интервал от време. И по отношение на това ние да се борим кои вложители желаеме да дойдат тук ”, сподели Добромир Иванов, изпълнителен шеф на BESCO. 

Затова и служебният кабинет работи интензивно за развиването на индустриалните зони, регистрира министърът на нововъведенията Александър Пулев. Пред NOVA той заяви, че се водят договаряния с вложители в областта на автомобилостроенето и при триумф може да имаме скок на стопанската система с 5 на 100.

„ Инвеститорите до момента в дългогодишните си договаряния с нашата администрация не са видели единна визия, едно доста мощно обръщение и тактика ”, сподели Александър Пулев – министър на нововъведенията. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР