– Моля, нарисувай ми една овца! – Какво? – Нарисувай ми

...
– Моля, нарисувай ми една овца! – Какво?
– Нарисувай ми
Коментари Харесай

Tom of Finland, който промени гей поп културата завинаги

„ – Моля, нарисувай ми една овца!
– Какво?
– Нарисувай ми една овца…
Аз скочих на нозе, като че ме бе треснала гръмотевица. Потърках добре очите си. Погледнах деликатно в близост си. И видях едно неизмеримо момченце, което се взираше съществено в мене. “

()

Добре, че Малкия принц беше помолил кроткия мосю повествовател, а не да му нарисува овца, тъй като вместо картинка на слон, обхванат от боа, щеше да получи такава на мустакат юначага с напомпани мускули, невероятно тесни джинси и пенис с безчовечен размери.

В света на Тоуко всичко е доста огромно и пресилено. Там има място единствено за свръхсексуални, свръхнадарени свръх-хомосексуалисти.

Всъщност даже най-големите му фенове надали биха го припознали с това му име, тъй като за всички по света, които познават и/или обожават творчеството му той е просто. Том от Финландия.

 TomOfFinlandFinal-819x1024

Именно този цялостен пакет фетишистко снаряжение се трансформира в запазената марка на най-известния художник на хомо-еротични претекстове от края на 20-и век. А началото е … при започване на същия този век.

 touko-laaksonen-tom-of-finland-movie
Тоуко Лааксонен

Тоуко Лааксонен, каквото е рожденото име на създателя, се ражда в Каарина, град в югозападна Финландия, в фамилията на учители, които възпитават у сина си обич към музиката, изобразителното изкуство и литературата. Само че нещо неистово дърпа младежа Тоуко към работническата класа. Или по-точно не нещо, а някои хора. Това са дървосекачите и строителните служащи – мъже, трансформирали телата си в съвършени, възхитителни принадлежности на своите тежки специалности.

Само че прелестен безпорядък със мощни еротични детайли. Защото точно по време на военната си работа той съумява за първи път да даде воля на половите си мечти, свързани с мъже в униформи.

 91eBjiHG0TL

През 50-те години Тоуко взема решение да си опитва шанса като изпраща няколко от своите рисунки на напращели мъжаги с пулсиращи отдолу под униформите членове на едно от многото по това време хомоеротични списания, дегизирано поради строгата цензура като спортно издание. Редакторът харесва рисунките и поучава младежа да стартира да ги подписва с някакъв американозвучащ псевдоним. Тогава Тоуко се трансформира в Том. А добавката “ъф Финланд ” идва двайсетина години по-късно, когато цензурата към този момент е поотхлабила желязната си хватка, а творбите на Том почват да печелят почитатели и оттатък океана.

Това се дължи на обстоятелството, че самият създател се впуска във от ден на ден и по-разнообразни полови завършения. Неизбежно изкуството му стартира да имитира живота, макар че известната поговорка на Оскар Уайлд твърди тъкмо противоположното. Към този миг Том към този момент е оставил голям отпечатък в американската гей просвета освен с продуктивната си артистична активност, само че и със самото си наличие. Във времена, когато към момента е освен срамно, само че и нелегално да си хомосексуален, творбите на Том нападателно заявяват, че да си гей не е предопределение единствено на женчовците.

 VEWB36Y6Y5ACLJMCFAIMXCSLQE

Някои топ критици от нюйоркските артистични кръгове настояват, че финландецът не е търсил резултат, популярност и пари с провокациите си, а просто е рисувал, с цел да задоволи личните си физически потребности, мечти и пристрастености. Други пък застават на мнението, че творчеството му въобще не е за персонално прилагане. Или в случай че в миналото е било, то на по-късен стадий към този момент е станало трансцедентално по темперамент. И е направило повече за гей общността, в сравнение с Бой Джордж, Елтън Джон, Жан-Пол Готие и Ру Пол, взети дружно.

 tom_of_finland1

С годините рисунките на Tom of Finland, илюстриращи без капка позор и опрощение протичащото се на полово равнище сред двама хомосексуални мъже, се трансформират в израз не просто на декларирано предпочитание за тъждество сред “нас ” и “вас ”. Те са императив. Декларация. Ние сме гей мъже, полови човешки същества, които желаят от всичко по доста, до момента в който са тук, на тази земя, и до момента в който имат тела, които им служат за скотски наслаждения.

 tom-of-finland-original-2-horizontal-shadow

През 1995 година компанията, носеща името на Tom of Finland, показва фешън линия, напълно инспирирана от творчеството му. През годините най-престижните музеи на модерното изкуство в Щатите и в Европа се надпреварват да излагат произведения на финландския художник. През септември 2014 година финландските пощи пуснаха в послание марки с изображения на иконични рисунки на техния прославен съотечественик. На две от марките се вижда гол мъж, седнал сред краката на различен мъж в полицейска униформа.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР