• Сглобяването на състезателния автомобил вече започна • Audi RS Q e-tron използва

...
•	Сглобяването на състезателния
автомобил вече започна •	Audi RS Q e-tron използва
Коментари Харесай

По-малко от 100 дни до старта на Рали Дакар – надпревара с времето за Audi Sport

• Сглобяването на състезателния автомобил към този момент стартира
• Audi RS Q e-tron употребява комплицирана система на задвижване
• Четири километра електрически кабели, два централни ръководещи блока и шест отделни охладителни системи

След по-малко от 100 дни ще бъде даден старта на 44-ото издание на прочутото състезание за устойчивост Рали Дакар. За Audi Sport стартира същинска конкуренция с времето.

Audi се изправя умишлено пред едно от най-големите провокации в света на моторните спортове, употребявайки своя уникална идея. Audi RS Q e-tron се задвижва от неповторима по рода си система с два моторно-генераторни модула MGU (Мotor-Generator Unit) от Формула Е. Докато автомобилът е в движение, акумулаторната батерия с високо напрежение се зарежда от енергийния преобразувател, състоящ се от високоефективния бензинов мотор TFSI от DTM и трети MGU елемент.

„ Прототипът на Audi RS Q e-tron бе основан за период от към дванайсет месеца “, разказва ръководещият шеф на Audi Sport GmbH Юлиус Зеебах, който дава отговор за моторните спортове в Audi. Периодът между първото излизане на прототипа от производственото хале в Нойбург на Дунав на 30 юни 2021 година и стартът на състезанието на 1 януари 2022 година в Хаил (Саудитска Арабия) е дълъг единствено шест месеца. „ Това е извънредно кратко време за подготовка за подобен сложен проект. Няма да се уморя да дублирам и да акцентирам върху обстоятелството, че Audi RS Q-etron е най-сложният във връзка с вложените в него технологии автомобил, използван някога от Audi Sport в спортни условия.

Андреас Роос, планов началник на всички фабричен планове и действия на Audi в сферата на моторните спортове, потвърждава, че „ Дакар е изключително предизвикателство даже за състезателните коли с конвенционално задвижване. А при нашата концепция за задвижване предизвикателството е значително по-сериозно. Няма доста съществени разлики във връзка с ходовата част и окачването, само че за сметка на това в автомобила има доста повече съставни елементи, които би трябвало да бъдат не само високоефективни, леки и да работят надеждно при рисковите условия на Дакар, само че да бъдат и съвършено настроени един по отношение на различен и да взаимодействат в безупречен синхрон. "

Силовото предаване при състезателните болиди с стандартно задвижване в Рали Дакар по принцип съдържа два основни съставния елемент - мотор с вътрешно горене и трансмисия. „ При нашия Audi RS Q e-tron имаме тягов електродвигател на предния мост, различен електродвигател на задния мост, акумулаторна батерия с високо напрежение и енергийния преобразувател, формиран от бензиновия TFSI от DTM и още един MGU “, показва Роос. „ Нещо повече – тъй като всеки от тези съставни елементи изисква отделна охладителна система, в автомобила има не една, а цели шест охладителни система, измежду които междинния охладител на системата за принудително пълнене на TFSI и климатичната апаратура за водача и навигатора. "

Ефективната компановка е различен съществен проблем при толкоз комплицирано превозно средство. „ Трябваше да използваме всеки свободен сантиметър, с цел да успеем да поберем и разположим оптимално в автомобила всички необходими компоненти “, споделя Роос. Това няма как да не повлияе на ремонтопригодността и лекотата на обслужване. „ Смяната на диференциала на предния мост да вземем за пример в момента към момента ни лишава прекомерно много време. Тази интервенция би трябвало да се оптимизира и форсира преди старта на Рали Дакар и това е един от проблемите, по които сега работим и усещаме как времето ни притиска. "

Очевидно е, че характерните условия в Рали Дакар също играят роля и усложняват задачите пред екипа - пясък, вода, мраз и големи разлики в надморските височини по трасето. „ Автомобилът е безусловно цялостен с най-различна сензитивна електроника и много електрически съставни елементи, които трябва да бъдат оптимално добре и ефективно предпазени от нездравословното влияние на пясъка и влагата “, показва Роос. „ Научихме доста в тестванията, които проведохме до момента и сега се опитваме да пренесем целия този натрупан опит и познания в спортните болиди навреме за старта на Рали Дакар ”.

Голяма част от работата на екипа е съсредоточена в региона на софтуера, електрическите и електронните системи. „ Имаме два централни ръководещи блока и към четири километра електрически кабели в автомобила - без да броим кабелите за високо напрежение “, подчертава Роос. „ Взаимодействието на всички съставни елементи на силовия тракт и на акумулаторната батерия с високо напрежение също е извънредно комплицирано. Ако нещо там не пасва и не работи както трябва, автомобилът просто ще спре. "

Междувременно в производствените съоръжения на Audi Sport в Нойбург на Дунав започна сглобяването на състезателните автомобили, които ще застанат на старта на Рали Дакар. Тъй като при състезанията за устойчивост се постанова болидите Audi RS Q e-tron да се движат и по публичната пътна мрежа, всеки от тях предстои на съответната процедура за хомологация, включително самостоятелно типово одобрение. Едновременно с това развойната стратегия не стопира - до декември графикът й включва още много допълнителни стадии като например изпитания в климатичната камера на Audi за симулиране на температурните отклонения и разликите в надморската височина, характерни за трасето и профила на предстоящото Рали Дакар, както и тестове с махало на особено основан за целта изпитателен стенд.

Остават по-малко от 100 дни до старта на Рали Дакар. По-малко от 100 дни, които ще стават все по-напрегнати и интензивни за всички от екипа на Audi Sport за Рали Дакар, които се стремят към постигането на следващата етапна цел - да дават на екипажите три чудесно подготвени автомобила на стартовата рампа в Хаил.
Audi Group със своите марки Audi, Ducati и Lamborghini е един от най-успешните производители на автомобили и мотоциклети в престижния сегмент от пазара. Групата е представена на повече от 100 пазара по света и има производствени мощности на 19 площадки в 12 страни. 100-процентова благосъстоятелност на AUDI AG са Audi Sport GmbH (Некарсулм, Германия), Automobili Lamborghini S.p.A. (Сант’Агата Болонезе, Италия) и Ducati Motor Holding S.p.A. (Болоня, Италия).
През 2020 календарна година марките от групата Audi доставиха на своите клиенти приблизително 1,693 милиона нови автомобили от марката Audi, 7 430 спортни модели от марката Lamborghini и 48 042 мотоциклети от марката Ducati. През 2020 финансова година, Audi Group реализира общи приходи в размер на 50,0 милиарда евро и реализира оперативна облага от 2,7 милиарда евро. Към сегашния миг за компанията в международен мащаб работят приблизително 87 000 индивида, от които 60 000 в Германия. Със своите нови модели, иновативни оферти за подвижност и други привлекателни услуги Audi се превръща в снабдител на устойчива и индивидуална първокласна подвижност.

*Източник: www.audi.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР