• Петцилиндров двигател с 400 к.с. и 500 Нм максимален въртящ момент

...
•	Петцилиндров двигател с 400 к.с. и 500 Нм
максимален въртящ момент
Коментари Харесай

Идеален за ежедневието топ-спортист: новият Audi RS 3 


• Петцилиндров мотор с 400 к.с. и 500 Нм максимален въртящ миг
• RS Torque Splitter и нов режим RS 3 за още по-чевръсто държание
• Експресивен външен дизайн и вдъхновена от моторните спортове интериорна атмосфера

От 0 до 100 км/ч за 3,8 секунди, до 290 км/ч максимална скорост, RS Torque Splitter, полусликове и специфичен RS-режим – новият Audi RS 31 предлага динамичност на най-високо равнище и върхови индикатори в своя сегмент. Със своя изключителен петцилиндров мотор с 294 кВт (400 к.с.) автомобилът реализира невероятно ускорение под съпровода на незабравим звук. Задвижващият елемент разполага с максимален въртящ миг от 500 Нм и отговаря още по-бързо при подаване на газ. Във образно отношение RS 31 подчертава своите спортни гени с разширена каросерия, RS-спортна изпускателна система и контролни прибори, въодушевени от моторните спортове.

„ С третото потомство на Audi RS 3 Sportback2 и второто издание на Audi RS 3 Limousine3 ние ви предлагаме един съвършен за всекидневна употреба състезателен модел, който в еднаква степен въодушевява както по състезателните трасета, по този начин и на цилилните пътища “, споделя Себастиан Грамс, изпълнителен шеф на Audi Sport GmbH. „ Това е входен билет за неповторимия свят на RS, който с помощта на Тorque Splitter бележи самобитен връх измежду спортните компактни модели на пазара. “

Върхови достижения за ускоряване и максимална скорост: моторът 2.5 TFSI
Със своя извънредно мощен петцилиндров мотор Audi RS 31 е истинско явление в своя клас. Девет следващи години двигателят 2.5 TFSI печели отличието „ International Engine of the Year “ в своята категория. В новата генерация на компактния спортист моторът предлага по-мощна тяга отвсякога. Новите RS 3-модели1 се ускоряват за 3,8 секунди от нула до 100 км/ч. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Като алтернатива е възможно оптималната скорост да бъде увеличена до 280 км/ч. С RSдинамичен пакет и керамични спирачки оптималната скорост достига даже до 290 км/ч. Така по отношение на ускорението и оптималната скорост Audi RS 31 застава на върха в своя клас. Наред с това, автомобилът разполага и с чудовищен оптимален въртящ миг, който към този момент доближава до 500 Нм в диапазона между 2250 и 5600 оборота в минута. Това са с 20 Нм повече, в сравнение с при предшественика. По този метод в този момент Audi RS 31 се форсира още по-енергично от ниските обороти.

Максималната мощ от 294 кВт (400 к.с.) е налична при 5600 оборота и остава константна в необятното плато до 7000 завъртания на коляновия вал в минута. Новият блок за ръководство на двигателя се грижи за по-бързата връзка между различните съставни елементи на задвижването.

Мощта на петцилиндровия мотор се предава към пътя благодарение на 7-степенна трансмисия с два съединителя – с изключително къси времена за превключване на предавките и динамични предавателни цифри. Единственият по рода си ред на запалване 1245-3 на мотора води до ненаподобим тон, който носи допълнителна несравнима страст при шофиране. За първи път изпускателната система разполага с изцяло променливо управление на клапите, което позволява междинни положения на въпросните клапи, а по този метод се основава още по-широк акустичен набор. Настройките могат да се трансформират през системата Audi drive select. В режими dynamic и RS Performance да вземем за пример клапите се отварят доста по-рано – по този начин прочувствената страна на звука е още по-силно изразена. Ненаподобимият звук на петцилиндровия мотор се подсилва в допълнение от предлаганата като алтернатива RSспортна изпускателна система.

Максимална пъргавост: RS Torque Splitter и специален RS 3-режим
Новият Audi RS 31 e първият модел на Audi, снабден серийно с така наречен Torque Splitter. Въпросният детайл идва на мястото на досегашния заден диференциал и ламелния механизъм на задния мост. На мястото на досегашното решение в този момент идват по един ламелен съединител за всеки от задвижващите валове. По този метод се осигурява оптимално систематизиране на въртящия миг сред колелата на задния мост. Torque Splitter усилва излъчвания към външното за завоя колело въртящ миг, като по този метод мощно редуцира склонността към недозавиване. Така в леви завои се предава повече двигателна сила към задното дясно колело, в десни завои повече двигателна сила отива към задното ляво колело, а при шофиране в права посока двете колела на задния мост получават еднаква двигателна сила.

Новата технология разрешава ефектни контролирани дрифтове на затворено трасе, където Torque Splitter е в положение да насочи цялата двигателна сила към едно от задните колела – вероятни са до 1750 нютонметра на колело. За задачата от Audi са разработили специален RS 3-режим: RS Torque Rear е предназначен точно за дрифтове и активира специфична конфигурация на Torque Splitter. Друга забавна оригиналност: режимът RS Performance, който е основан особено за шофиране на писта. Той активира специални настройки на мотора и трансмисията, които са съобразени с предлаганите за пръв път заводски полусликове. Torque Splitter предлага максимална динамичност на пътя с минимални склонности към недозавиване и презавиване. Изборът на режими традиционно става през системата Audi drive select, която разполага също с профилите comfort, auto, dynamic, RS Individual и efficiency.

Повече динамичност, повече точност: RS-спортна ходова част и по-голям наклон на колелата
Серийното RS-спортно окачване разполага с разработени особено за RS 3 амортисьори Специалните RSклапани обезпечават особено прецизно контролиране на работата на амортисьорите. Благодарение на тази технология амортисьорите реагират още по-бързо и дейно в различните ситуации. Като алтернатива може да се поръча и RS-спортно окачване plus с адаптивно управление на амортисьорите. Въпросната технология непрестанно напасва настройките на всеки от амортисьорите в зависимост от моментната обстановка и според определения от Audi drive select режим на работа. Трите съществени режима на работа са комфортен, уравновесен и състезателен, като всеки от тях води до изцяло различни характеристики на окачването.

По-големият надолнище на колелата осигурява по-прецизни реакции на кормилното управление и повече непоклатимост в завоите. В съпоставяне със общоприетия Аudi A3, RS 31 разполага с един градус по-голям негативен надолнище на задните колела. За да се реализира този резултат, лагерите на колелата са модифицирани, а долните носачи са оборудвани с по-твърди лагери, допълнителни подрами и стабилизатори. Окачването на задния мост е получило четирираменна структура, самостоятелно ситуирани амортисьори и пружини, подрами и напречна стабилизираща щанга. По-твърдите носачи спрямо Audi A3 и Audi S34 поемат по-високите стойности на напречно ускоряване, които се реализират с помощта на Torque Splitter. Негативният надолнище на предните колела е с към половин градус по-голям, отколкото при общоприетия A3. Прогресивното кормилно ръководство с RSспецифични настройки променя параметрите си според от ъгъла на завиване – с увеличение на ъгъла на завиване сервоусилването се усилва, а управлението става по-директно. Управлението трансформира настройките си и и в взаимозависимост от скоростта и може да работи в разнообразни режими, които се избират от системата Audi drive select. Общата настройка на пружините и амортисьорите е стегната, а клиренсът е понижен с десет милиметра по отношение на S34 и с 25 милиметра в сравнение с A3.

Новост в RS 31 е и централният модул за управление на динамичността на пътя (mFDR). Тази централизирана система събира данни от всички имащи връзка с напречното ускоряване на автомобила компоненти и по този метод се грижи за максимално бързото взаимоотношение между въпросните съставни елементи. mFDR осигурява прецизен синхрон сред Torque Splitter, адаптивните амортисьори и селективното разпределение на въртящ миг между колелата, осигурявайки максимална прецизност на управляемостта и пътното поведение. Резултатът е още повече пъргавина, изключително по изобилстващи от завои сектори.

Мощни спирачки: спирачна уредба със стоманени или керамични дискове и шестбутални апарати
Серийно мощта на петцилиндровия двигател се озаптява от новите, по-големи спирачки със стоманени дискове и шестбутални спирачни апарати. Като опция се предлага спирачна система с керамични дискове с диаметър 380 и дебелина 38 мм на предния мост със особено разработени настройки на спирачния помощник. Въпросната високоефективна спирачна система понижава тежестта с цели десет килограма в съпоставяне със стандартните стоманени дискове. Вътрешновентилираните, перфорирани стоманени дискове от своя страна са с диаметър 375 и дебелина 36 мм откъм гърба, и съответно 310 и 22 мм откъм гърба. С тези си показатели те са по-големи и по-издръжливи спрямо предходното издание на модела. Проектираните по нов начин канали за отклоняване на въздуха съкращават времето за изстудяване на спирачките с 20 %.

По този метод високите температури на спирачките се понижават по-бързо при спортно каране при същевременно запазване на хармоничното чувство от спирачния педал. Увеличените по мярка с 15 % и създадени без използването на мед спирачки са с по-ниско изхабяване, в сравнение с до момента.

Клиентите, които са спрели избора си на керамичните спирачки, могат да избират между сиви, червени или сини спирачни апарати. За стоманените спирачки вместо стандартните черни могат да бъдат поръчани червени спирачни апарати.

Експресивен и ненападобим: външен дизайн и светлини
Външността на новия Audi RS 31 наподобява още по-динамично и мускулесто, в сравнение с при предшественика. Предната част се откроява със своята необятна RS-броня, оформената по нов метод решетка Singleframe с характерна мрежеста конструкция, а големите въздухозаборници допълват внушителната външност на спортния модел.

Серийно RS 31 разполага с тесни, капковидни LED-фарове начело и LED-светлини откъм гърба с динамични мигачи. Като алтернатива се предлагат Matrix LED-светлини с потъмнени бленди, които във външната си, насочена надолу част интегрират дневните светлини. Със своите детайли, състоящи се от 3 x 5 LED-сегмента, въпросните светлини създават неповторимо лъчение: Leaving- и Coming-Home-светлинното инсцениране се допълват от байрак в десния и RS 3надпис в левия фар. По време на придвижване и в двете светлини светят знамена.

Зад предните калници се намира един напълно нов дизайнерски детайл: впечатляващо изглеждащ допълнителен въздухозаборник. Ново е и оформлението на страничните прагове с допълнителни вложки, които дружно с мощно издутите калници доплинасят за могъщата визия на RS 31. Следата на предния мост е разширена с цели 33 милиметра по отношение на предшественика. Следата на задния мост при Sportback е разширена с 10 милиметра. Серийно RS 31 стъпва на 19-колела, излети от лека сплав, решени в 10-Ypsilon-лъчев дизайн. Предлаганите като алтернатива колела с 5Ypsilon-лъчев дизайн и RS-брандиране от своя страна са въодушевени непосредствено от моторните спортове. По предпочитание за пръв път Audi предлага полусликове Pirelli P Zero „ Trofeo R “. Спортният дизайн на каросерията се приключва от RS-специфичната задна броня с интегриран дифузор и RS-изпускателната уредба с два големи ауспухови овални накрайника.
Новите Audi RS 3-модели1 могат да бъдат поръчани в специфичните RS-цветове Kyalami зелено и Kemora сиво. За първи път при версията седан покривът може да бъде поръчан в контрастно осъществяване в цвят Brillant черно. Серийно множеството специфични екстериорни елементи, като например мрежата на предната решетка Singleframe, са решени в черно – в матово или блестящо изпълнение. По предпочитание на клиента се предлага и оптичен пакет „ Алуминий ” за предната ризница, дифузорния детайл в задната ризница и лайстните на прозорците, който прибавя нови стилистични акценти. За още по-спортна визия се грижат вложките в праговете, направени от подсилена с въглерод пластмаса. Същият материал се употребява за корпусите на страничните огледала, както и за задния спойлера на задния похлупак при версията Limousine и надлежно за спойлера на ръба на покрива при версията Sportback.

Атмосфера от моторните спортове: интериорът
Интериорът също акцентира спортния дух на автомобила благодарение на редица RS-специфични детайли. Контролните прибори се изобразяват на серийния 12,3-инчов екран Audi virtual cockpit plus. Той показва както диаграма, изобразяваща оборотите на мотора, по този начин и процентни стойности на наличните към момента мощност и въртящ миг. Като опция показанията на оборотите на двигателя могат да се виждат и в нов RS-Runway дизайн. При въпросния дизайн графичното изобразяване на оборотите прилича на самолетна писта и се демонстрира наопаки – най-отпред са оптималните, а най-отзад – минималните обороти. Наред с това Audi virtual cockpit plus интегрира също по този начин показания за стойностите на надлъжно и напречно ускорение, времена за обиколки на писта, ускорение 0100 км/ч и 0-200 км/ч, както и времена за ускоряване за четвърт и осмина миля.

RS-специфичният светлинен знак за превключване при задействан ръчен режим на трансмисията типично за моторните спортове скалира оборотите на двигателя от зелено, през жълто, до премигващо червено, показвайки идеалния миг за преминаване на по-висока предавка. 10,1-инчовият Touch-дисплей интегрира т.нар. RS-монитор, на който се показват температурата на охладителната течност, температура на маслото в мотора и трансмисията, както и налягането във всяка от гумите. За първи път за Audi RS 31 се предлага също и Head-up екран, който освен сигнал за превключване на по-висока предавка демонстрира и редица други значими за шофирането данни непосредствено в зрителното поле на лидера.

Принос за въодушевената от състезателните спортове интериорна атмосфера безспорно имат също и карбоновите детайли по арматурното табло, както и RS-спортните седалки с RS-емблеми и контрастни шевове в антрацитен цвят. Като алтернатива тапицериите се оферират в осъществяване от фина естествена кожа Feinnappa с RS-кръстосани шевове, като контрастните шевове се предлагат в ослепително черно, в алено или за пръв път в зелено. В допълнение се предлагат и чудесно напаснати RS-Design пакети в алено или в зелено. Те включват особено подови стелки с контрастни шевове с RS-дизайн, както и специални защитни колани с цветни ивици. Пакетът Design plus включва тапицерия на седалките в региона на раменете в червено или в зелено, както и цветен елемент в региона на вентилационните отвори.

Всичко е в ръцете ви: волан с маркировка „ на 12 часа ” и бутон RS Mode
Серийно RS 31 се оборудва със полегат RS Sport мултифункционален състезателен волан с трилъчев дизайн. Воланът разполага с изработени по специфична технология метални планки за ръчна промяна на предавките. Клиентите, които изберат пакет Design, наред с надписа RS получават и маркировка „ на 12 часа ”, с цел да получават максимално бърза информация за положението на кормилото при екстремно шофиране. Като опция се предлага също и кръговиден RS-волан с технология Hands-on-Detection – капацитивно различаване на докосване за потребностите на системите за полуавтономно шофиране. И двата варианта разполагат с новия бутон RS Mode, разположен на левия лъч на кормилото. С негова помощ могат да се RS Performance, RS Individual или съответно последния употребен режим на системата Audi drive select. В двата RS-режима графиката на контролните уреди и на Headup дисплея стават още по-спортни чрез прибавянето на светлинен сигнал при достигане на пределните обороти за преминаване на по-висока предавка.

Пазарен старт и цени
Поръчките за Audi RS 3 Sportback2 и RS 3 Limousine3 в Европа стартират от 2021 година Първите доставки на новите RS 3-модели1 се чакат през есента на тази година. Базовата цена на RS 3 Sportback2 стартира от 60 000 евро, RS 3 Limousine3 стартира от 62 000 евро.

*Източник: www.audi.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР