​Специализираната операция за противодействие на незаконното разпространение на продукти, носещи

...
​Специализираната операция за противодействие на незаконното разпространение на продукти, носещи
Коментари Харесай

Служители на ГДБОП пресякоха незаконно разпространение на хранителни добавки чрез онлайн платформи

​Специализираната интервенция за противопоставяне на противозаконното разпространяване на артикули, носещи предпазени търговски марки, е извършена на територията на област Стара Загора, под наблюдението на Търговско отделение Казанлък към Районна прокуратура – Стара Загора
Разследването е осъществено от чиновници на отдел „ Киберпрестъпност “ и бранш БОП – Стара Загора. В хода на спецоперацията е пресечено нелегално разпространяване на хранителни добавки посредством онлайн платформи, като са употребявани непокътнати търговски марки. Търговската активност се е осъществявала посредством особено основани страници в обществените мрежи, както и посредством интернет страници, без нужното по закон единодушие на правоносителите. По този метод са нарушавани редовно правата върху регистрирани търговски марки, което съставлява закононарушение по член 172 б от Наказателен кодекс.

В рамките на подхванатите дейности са конфискувани 43 разфасовки от по 4.5 кг – общо над 190 кг – съдържащи прахообразни субстанции с неразбираем генезис, 40 стикера, носещи предпазени търговски марки, и електронни устройства, съотносими към незаконната активност – мобилен телефон, преносим компютър, USB портативна памет.

За период до 24 часа е арестуван 26-годишен мъж. Разпитани са три лица в качеството на очевидци. В резултат на подхванатите дейности е прекратена незаконната активност, която съгласно първичните данни е почнала преди четири години. Разследването по случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Стара Загора.

Към момента противодействието на закононарушения срещу интелектуална благосъстоятелност, подправени артикули и пари е измежду целите на Европейски Съюз в региона на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско равнище е създаден проект за деяние за противопоставяне на този вид незаконни действия, който се реализира в границите на Европейската мултидисциплинарна платформа за справяне с незаконни закани (EMPACT). В нея 24 страни членки на Европейски Съюз и относими европейски организации (сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др.) работят взаимно на интернационално равнище за обезвреждане на горепосочените незаконни закани. България, в частност ГДБОП, е началник на европейската група, която работи по линия на противопоставяне на закононарушения срещу интелектуална благосъстоятелност, подправени артикули и пари.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР