​Лечението на пациенти с 13 нови медикамента, които за първи

...
​Лечението на пациенти с 13 нови медикамента, които за първи
Коментари Харесай

Лечение и проследяване на ефекта от нови терапии само в големи болници

​Лечението на пациенти с 13 нови медикамента, които за първи път влизат в позитивния лист и ще се заплащат от здравната каса, ще се организира единствено в няколко академични лечебни заведения в страната, където ще бъде осъществявана оценка на лечебния им резултат. Проследяването на лечебния резултат на новите медикаменти, които са главно за онкологични болести, влезе в действие от началото на тази година и ще се прави за първи път, като задачата е за тези лекарства да се събират данни от използването им в практиката и в следствие резултатите да служат за преценка дали да продължат да се заплащат от здравния фонд.

" Болниците, които ще работят с новите 13 медикаменти и ще наблюдават резултата от лечението с тях, би трябвало да бъдат академични и в тях да има кадрово и апаратурно обезпечени структури по профила на съответното заболяване ", оповестиха в понеделник от здравното министерство. От ведомството прецизираха, че става въпрос за новаторски лекарствени артикули, които по данни на фармацевтичните компании са предопределени за доста дребен кръг пациенти, от порядъка на 10-15 души годишно.

След съвещания с водещи експерти и националните консултанти е било преценено, че е най-подходящо лекуването и следенето на резултата от терапиите да се реализира в огромните академични центрове, където пациентът ще получи най-хубавото лекуване.

За всяко съответно лекарство има избрани лечебни заведения, в които ще се реализира лекуването и следенето съгласно профила на болестта.

Ограничителната мярка предизвика неодобрение измежду лечебни заведения, които на процедура няма да могат да организират лекуване с новите скъпо струващи лечения, като главният мотив е, че по този начин пациентът се лишава от опцията да се лекува на най-близкото и комфортно за него място. Против ограничаването се оповестиха и от пациентски организации " Заедно с теб ".

От здравното министерство обаче увериха, че не става въпрос за рестрикции, защото описът с лечебни заведения може да бъде променян когато и да е при потвърдена нужда.

Сред лечебните заведения, в които ще се реализират и наблюдават лекуванията са университетските лечебни заведения " Света Марина " във Варна, " Свети Георги " в Пловдив, Специализираната болница по онкология в София, Специализираната болница по онкохематологични болести, " Царица Йоанна " - ИСУЛ, ВМА, " Софиямед ", " Сити Клиник ", университетската болница " Свети Иван Рилски ", Специализираната болница по белодробни заболявания и някои други академични лечебни заведения, които имат потенциал по профила на съответното заболяване. Това по принцип са лечебните заведения, които поемат главния поток от тежко заболели пациенти, като от листата са изключени онкодиспансерите и някои по-малки профилирани частни лечебни заведения.

" Освен това, откакто съответна компания получи информация за лечебните заведения, които ще наблюдават резултата от нейните лекарствени артикули, тя има право на несъгласие. Важно е да се знае, че когато медикаментите на съответните компании са минали оценка на здравните технологии, компаниите са заявили, че от лекуване със съответния лекарствен артикул се нуждаят не повече от 15 души. Това е и основанието, заради което е нерентабилно в следенето да вземат участие всички лечебни заведения в страната ", разясниха от здравното министерство.

Ведомството подсигурява, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на нужната за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира листата на лечебните заведения при потвърдена нужда.

" Въвеждането на механизъм за следене на резултата от новите лечения единствено по себе си е стъпка в вярната посока, тъй като приказваме за опазване на здравето, насочено към резултатите. Въпросът е методът, по който става това, да не затруднява достъпа до лекуване повече в сравнение с сега е усложнен ", разяснява пред Mediapool Деян Денев, шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, която сплотява огромните компании в сектора.

" Нашата позиция е, че въвеждането на механизма за следене не би трябвало да лимитира в допълнение достъпа на пациентите до терапия и да ги кара да пътуват през цялата страна, с цел да получат лекуване. Те би трябвало да го получават в най-близкото онкологично заведение, което е умело да приложи съответната терапия ", уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР