Звучи невероятно, но е факт - драмите с публикуването на

...
Звучи невероятно, но е факт - драмите с публикуването на
Коментари Харесай

Близо един милион отчети на фирми висят на опашка за публикуване

Звучи необикновено, само че е реалност - драмите с публикуването на годишните финансови доклади (ГФО) на компаниите в Търговския регистър не престават.  Стотици хиляди отчети се подават в точния момент от предприятията всяка година, само че чиновниците на Агенцията по вписванията все не смогват да обработят и качат всичките в Търговския указател, както законът повелява. 
Така голям брой ГФО се оказват на дълга опашка, като забавянето се натрупа към този момент много години, а през есента на 2021 година стана ясно, че за обзор и качване в интернет са се наредили близо един милион (993 624) годишни финансови доклада (вкл. и заявления от " спящи " компании, които единствено афишират, че през съответната година не са имали дейност).
Сащисан от числата, тогавашният отраслов министър Янаки Стоилов (от служебното правителство) подреди незабавни ограничения за превъзмогване на рекордното закъснение. Те включваха и под напрежение график, който предвижаше до края на 2022 година закъсненията да бъдат изцяло изчистени.
Но две години по-късно картината е все по този начин трагична, излиза наяве от информация, предоставена от настоящия правосъден министър Атанас Славов в отговор на депутатски въпрос. Към средата на 2023 година на опашка за  издание са се натурали над 800 000 финансови доклада, а към днешна дата към тях би трябвало да се прибавят още стотици хиляди от новата акция - компаниите имаха период до 30 септември да подадат своите ГФО за 2022 г
Сегашният виновен за Агенцията по вписванията министър - Атанас Славов, дава същите пояснения за затлачването като предшествениците си. Агенцията има прекомерно доста работа по разнообразни посоки - вписване и изтриване на компании, Едноличен търговец, фондации и впрочем, заличаване и регистриране на промени за юридическите лица, поддържане на разнообразни регистри, и личният състав изнемогва. Освен това за някои действия има напрегнати периоди, които чиновниците би трябвало да съблюдават прецизно и предпочитано, и по тази причина обработването на ГФО изоставало.
Преглед в досиетата в Търговския указател демонстрира, че последните оповестени отчетни документи на доста сдружения - в това число и колоси на родната стопанска система, са от 2018-2019 година Някои от тези компании просто не са подали по-актуални (по разнообразни аргументи, включително и отвращение да споделят информация), само че по-често казусът е, че подадените в точния момент доклади " висят " безусловно с години " на мрачно ", преди да бъдат оповестени.   
Вече е въведена система на ротация, при която част от чиновниците се занимават единствено с обзор на фирмените доклади, изяснява министър Славов. Освен това хората полагали и ексклузивен труд, с помощта на което броя на обработваните ГФО се вдигнала с 20%. Министърът илюстрира ускоряването на темпото със следните цифри:
През 2021 година са постъпили 422 328 годишни доклада, а са обработени 516 953 (тоест прегледани са и част от " залежалите " ). През идната година са подадени 418 567, а са обработени 580 186.   
Към юли т.г. обаче чакащите документи са общо 812 717, което демонстрира, че има единствено минимално наваксване на насъбраните закъснения.  
Министърът твърди, че в случай че се резервира сегашната скорост на работа, " забавянето ще бъде преодоляно през идващите няколко години ". Но това заричане не звучи нито амбициозно, нито успокоително. То значи, че прозрачността на финансите на предприятията още дълго няма да е обезпечена, освен това по виновност на страната.  
Изключително неточно е страната да изисква от компаниите всяка година да подават докладите си в период и да ги глобява, в случай че закъснеят, а в това време да бави с години публикуването на документите в Търговския указател. Това е на процедура " укриване на информация ", която би трябвало да е налична за сътрудници, клиенти, акционери на компаниите, за стопански и проверяващи медии и т.н. 
 
Има санкции, няма санкции
Всяка година до 31-ви октомври Агенцията по вписванията изпраща на Национална агенция за приходите лист с предприятията, които не са декларирали за оповестяване годишните си финансови доклади, за налагане на санкции. Ето какви са глобите за бизнеса: 
за виновните длъжностни лица (управителите) – глоба от 200 до 3000 лева;
за юридическото лице или едноличен търговец – глоба в размер от 0,1 до 0,5 на 100 от чистите доходи от продажби за отчетния интервал, за който се отнася непубликуваният финансов доклад, но не по-малко от 200 лв..
При наново нарушаване глобата е в двоен размер.
В същото време за администрацията, която бави публикуването на фирмените доклади, наказания няма. Поредица министри, под чиято настойчивост е Агенцията по вписванията, настояват, че чиновниците вършат всичко по силите си и организацията се усъвършенства, само че работата е доста. А никой не предлага щатните бройки на претрупаното ведомство да бъдат увеличени. Може би тъй като въпреки всичко има какво още да се направи за по-експедитивно разглеждане на книжата. 
Според представители на бизнеса нерядко служители " педанти " бавят обработката, като връщат получените документи на " изправителен " за дребни и даже непотребни формалности. 
 
Дежавю
" Вече се работи по незабавен график за превъзмогване на рецесията с необработените остарели фирмени заявки за оповестяване на годишни финансови доклади и заявления за липса на активност " Това известие е от лятото на 2021 година Тогава " екшън проектът предвиждаше следното:
- подадените през 2019 г. заявления за издание на доклади да бъдат прегледани до края на 2021 г.;
- подадените заявки през 2020 година да бъдат обработени до средата на 2022 г.;
- подадените през 2021 година документи да бъдат прегледани до края на 2022 година
Както се схваща от настоящите данни, изоставането въобще не е било преодоляно. И наваксване ще има - само че различен път. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР