Звучи абсурдно, че щастието може да крие някакви капани. Та

...
Звучи абсурдно, че щастието може да крие някакви капани. Та
Коментари Харесай

Капаните на щастието

Звучи неуместно, че щастието може да крие някакви клопки. Та нали всеки мечтае да е благополучен?! Но не става тирада за спокойната естетика, когато ни радват топлите лъчи на слънцето, нито за обстоятелството, че всички, които обичаме, са здрави или просто ни следва един прелестен уикенд. А за това еуфорично благополучие, което като буря те гълтам напълно, без да оставя място за нищо друго. То е експлоадирането на ендорфини в изключителни случаи – в положение на бясно влюбване, приемане на нова работа, за която настойчиво сме се борили, случването на цялостен живот мечтано странствуване, сдобиването с нещо от дълго време и дълбинно лелеяно – дете, ново жилище, когато превземаме висок персонален връх.

Ала монетата на щастието има и противоположна страна – то ни прави в известна степен безчувствени, отвън действителността, самодостатъчни и ненапълно повърхностни.

Инертни? Да, носим се на крилете на нашата си еуфория и нищо в близост не ни интересува същински и в дълбочина. Безчувствени? Ами ние сами произвеждаме толкоз доста страст и плуваме напълно в нея, че надали и да желаеме, виждаме тъгата и страданието, които и доколкото са край нас. Не че не желаем или сме станали някакви зли коравосърдечни хора, само че не ги виждаме, нямаме сетива, заслепени от светлината вътре в нас. Тук някой би опонирал, че щастливият човек желае целият свят да се усеща като него. Този човек е великодушен, добър и това също е правилно. Той с лекост е кадърен на огромни и безрезервни жестове. Стига въобще да види, че има нещо друго отвън него. Именно живеенето отвън действителността, потъването в личните му прекарвания, го вършат човек, обхванат от себе си и своето Щастие.

Това са справедливи действителности, но Животът е по-мъдър от всичко и поставя нещата на местата. Първо еуфоричното благополучие е въпреки всичко лимитирано като времетраене и отстъпва място или на успокоеното усещане за света като едно прелестно място, или, да не дава бог, на своята диаметралност – страдания и премеждия. Но още по-отрезвяващо работи условно нареченият от мен закон за международното равновесие – и в най-прекрасните моменти има всякакви дребни нещица, които като земното притегляне те държат крепко към земята. Те глождат, припомнят непрекъснато, че въпреки всичко светът е място, където противоположностите не стопират да са в битка и единение. Хубавото на дребните боцкащи неща е, че те ти дават чувството за действителността на твоето благополучие, щом то се случва измежду дребните проблеми и проблемчета на същинския живот. Нещо като прословутото „ ощипи ме, с цел да схвана, че е истина “, където болката е знак за действителността на протичащото се. Защото колкото и да си влюбен, би трябвало някак си да продължиш да вървиш на работа или на училище; колкото и да те радва новата работа, съпроводена с по-висока заплата, тя е идва с повече отговорности и ангажираност, постоянно с нови ядове; в случай че си благополучен, че те одобриха да учиш мечтаната компетентност, идва незнайното от първите изпити, в случай че е от дипломирането – следва тъгата при търсенето на първа работа; в случай че си благополучен от новородената рожба – то е съпроводено с умората и голямата отговорност за друго човешко същество… и по този начин безспир.

Капаните на щастието са негови неизменими атрибути. Дано да можем благосклонно да се сещаме за тях и бъдем снизходителни, когато някой край нас стане леко заплеснат, не на себе си и е доста над нещата от материалния свят. Това е неговият опит за хвърчене. Той е благополучен. Безаварийното кацане е опция за нови полети. Пистата на живота е постоянно свободна.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР