Звездната зала на Планетариума ще бъде оборудвана с техника, каквато

...
Звездната зала на Планетариума ще бъде оборудвана с техника, каквато
Коментари Харесай

Нов телескоп и Звездна зала на световно ниво в Планетариума ...

Звездната зала на Планетариума ще бъде оборудвана с техника, каквато имат най-големите планетариуми в света, съобщи Марияна Хаджигенчева, шеф на Планетариума с астрономическа обсерватория в Смолян. Със алегорична първа копка през днешния ден бе даден старт на ремонта в емблематичната за Смолян постройка на Планетариума.

Проектът е финансиран по Оперативна програма " Региони в напредък 2014-2020 " и е последният план в Иинвестиционната стратегия на община Смолян, по който стартираме действителните действия, сподели Ефтима Петкова от управата на регионалния град.

Общата стойност на плана е 4 млн. 156 хиляди лева , от които 2 млн. 656 хиляди 423 лева са бъзвъзмездна финансова помощ от програмата, като 2 млн. 225 хиляди 959 лева са финансиране от Европейския фонд за районно развиване и 398 000 лева са национално финансиране, уточни ръководителят на плана инж. Йордан Щонов.

Периодът на осъществяването му е до 30.06. 2023 година Изпълнител на плана е ИСА 2000. Целта му е да се подобрят изискванията за достъп на посетителите и насърчаване на Планетариума като актуален новаторски културен център с усъвършенствана среда и основани условия за даване на необятен набор от културни събития.

По плана е заложено да се направи втори посетителски център и в резултат на всички усъвършенствания се чака увеличение на приходите на културната институция.
В постройката се прави главен ремонт с замяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, замяна на отоплителната, вентилационната, електрическата и ВиК съоръжения, покривни покрития, настилки и облицовки, обезпечаване на налична среда за хора с увреждания и други

Обновява се напълно Звездната зала с ново съоръжение - цифрова система, куполен екран 12.5 м, купол, 120 стола, системи за ръководство на театрално озвучаване и осветяване. По плана ще се доставят нов телескоп, два интерактивни екрана, изложбени табла. Вторият посетителски център ще бъде оборудван и с реален макет на Луната, напълно се преоборудват също киносалона и кръжочните зали.

" Ще бъде доставен 30 см нов телескоп. Той не може да бъде по-голям, тъй като би трябвало да се инсталира в съществуващия купол. Този телескоп е доста положително решение за демонстрационни наблюдения, само че също по този начин ще могат да се правят, както и до момента, някои научни наблюдения. Старият телескоп, откакто бъде почистено огледалото му, ще може да се употребява при всеобщи наблюдения на астро площадката пред Планетариума, защото той има външни стойки, на които може да се инсталира и ще продължи да се употребява. По значителното е, че в Звездната зала ще се инсталира цифрова система на доста високо равнище. Това, което предвиждаме, е да се доближава 6 К действителна резолюция на меридиана. Най-големите Планетариуми в Европа и света имат такава цифрова система. Така България ще има Планетариум на международно равнище, тъй като с новата техника ще компенсираме това, което не доближаваше досега. Много дълкоочакван е този ремонт. Ще се веселя да се приключи в малко по-кратки периоди от заложените по плана, защото е прекомерно дълго време за посетителите да стои Планетариума затворен ", сподели Хаджигенчева.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР