Звезда, експлодирала в галактика на разстояние 21 милиона светлинни години

...
Звезда, експлодирала в галактика на разстояние 21 милиона светлинни години
Коментари Харесай

Астрофизици идентифицираха звезда, експлодирала на разстояние 21 милиона светлинни години

Звезда, експлодирала в вселена на разстояние 21 милиона светлинни години от Земята, е червен свръхгигант, заяви ДПА, базирайки се на английски астрофизик.

Експлозията е открита преди към 10 дни и развълнува астрономите, тъй като свръхновата се появява един път на десетилетие.

Червените свръхгиганти са доста огромни звезди, наближаващи късните стадии от своя живот.

Свръхновата, наречена SN 2023ixf, се появи в галактиката Въртележка (М101) и беше забелязана за първи път от японски астроном фен на 19 май.

Джоан Пледжър, астрофизик от Университета на Централен Ланкашир, разпознава звездата като червен свръхгигант, откакто анлизира данните, събирани от едно десетилетие за галактиката Въртележка.

" Когато идентифицираме червен свръхгигант, знаем, че звездата е в по-късните стадии от своето битие, само че, несъмнено, не знаем по кое време ще се трансформира в свръхнова - може да е идната година или може да е след милион години ".

Пледжър сподели, че това е най-близката свръхнова, която човечеството е виждало от повече от десетилетие, което прави събитието " доста вълнуващо ".

Оригиналната звезда e била към осем до 12 пъти по-голяма от масата на Слънцето и на възраст сред 30 до 50 милиона години.

Експлозията е от свръхнова вид II, която поражда, когато солидна звезда изчерпи горивото си и се раздуе в червен свръхгигант.

Червените свръхгиганти не престават да съществуват няколко милиона години посредством изгаряне на разнообразни детайли като водород или хелий.

Данните от галактическия телескоп Хъбъл демонстрират, че огромна част от региона към ядрото на звездата е богата на водород, което съгласно Пледжър е това, което се вижда при детонацията. Тя добави, че звездата към момента се вижда в нощното небе и може да се следи със относително дребен телескоп. Светлината ще избледнее за към две години. След това ще остане дребен, само че доста компактен обект, като неутронна звезда, при която материал към чаена лъжичка тежи 10 милиона тона, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР