Звънете на 112 или в прокуратуратаДесетки домашни и бездомни животни

...
Звънете на 112 или в прокуратуратаДесетки домашни и бездомни животни
Коментари Харесай

Вълна́ от сигнали за насилие над животни

Звънете на 112 или в прокуратурата


Десетки домашни и бездомни животни са станали обект на свирепост по време на празниците. Сигналите за мъчени и убити кучета и котки валят в обществените мрежи и по мейл, показаха от интернационалната организация за отбрана на животните “Четири лапи ” пред “Труд ”. Оттам регистрират голям растеж на случаите, като по множеството от тях институциите към този момент работели.

Оказва се, че животните стават жертва на пукотевица с огнестрелно оръжие или на отравяне. “Нерядко при приложимост на огнестрелно оръжие причинителите разчитат да останат незабелязани поради непрекъснатите гърмежи от фойерверки и пиратки ”, описа доктор Марина Иванова, шеф на организацията в България.

Един от най-фрапиращите случаи е кучето Мими, което на 23 декември е било простреляно от упор в главата от незнаен причинител в Северния парк в София. Подобен случай на простреляно в главата от ловджии куче в столичния квартал Бухово в навечерието на Нова година провокира вълна от неодобрение в обществените мрежи.

Продължават и отравянията на домашни и бездомни животни в паркове и градинки в Пазарджик, като през последната седмица има нови 2 отровени кучета, а от края на ноември общият брой на потърпевшите четириноги надвишава 15. До момента причинителят към момента не е открит. В града липсва предпочитание за подпомагане от страна на институциите за откриване на случаите, считат локални хора.

От “Четири лапи ” поучават при всеки случай на принуждение над животно да бъде подаван сигнал за осъществено закононарушение на тел. 112, а при положение, че диспечерите откажат подпомагане – и до дежурен областен прокурор.

За свирепост към гръбначно животно законът планува до 3 години затвор и санкция от 1000 до 5000 лева

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР