Зрелостта ни като общество се измерва с отношението към беззащитните,

...
Зрелостта ни като общество се измерва с отношението към беззащитните,
Коментари Харесай

Николай Шушков: Благоевград има нужда от социално предприятие за трудова ангажираност и интеграция на хората с увреждания

„ Зрелостта ни като общество се мери с отношението към беззащитните, нуждаещите се от помощ и хората с увреждания. Решенията за обществените услуги се раждат в разговор, ето за какво ще възстановя дейния разговор с родителските препоръки, сдруженията и организациите на хората с увреждания, а измежду главните ми цели ще бъде основаването на обществено дружество за трудова ангажираност и интеграция на хората с увреждания “. Това разиска претендентът за кмет Николай Шушков на съдържателна и градивна среща с родители на деца с увреждания, представителни на Българската асоциация за лица с интелектуални усложнения (БАЛИЗ) за Благоевград и обществени служащи с опит.  
Градът е бил измежду първите общини в България по откриване на обществени услуги. През 1993 година първият дневен център  за лица с интелектуални усложнения се основава точно в Благоевград. 30 години по-късно, градът изостава трагично в обществената политика.   
Родителите и представителите на институции споделиха намерено и прочувствено съществени проблеми, наслагвани от години и не скриха очакванията си, че индивидът, който може да ги реши, е точно Николай Шушков.
Обсъдена бе неналичието на връзка сред общинската администрация, родителите и самите децата с увреждания. „ Опитахме се да бъдем дейни, да предлагаме решения и да предизвикваме такива, само че никой до момента не ни чу и поддържа. За нас е значимо всичко, което се прави да се прави с наше присъединяване. Ние най-добре можем да кажем от какво имат потребност децата. Социалните услуги са държавно делегирана активност, общината получава средства, с цел да ги поддържа и развива, само че в Благоевград те се ръководят неприятно. Отчитаме незадоволителна кадрова политика на управителните позиции - без уместно обучение и нужната подготовка. Децата с увреждания не са забележими за обществото, те не вземат участие в общоградски начинания, не посещават Общинския център за личностно и креативно развиване. Мечтаем за седмична грижа за деца с увреждания. Имаше такова заричане това да стане до края на 2022 година, само че нищо от обещаното не беше осъществено. Разбираме, че проблемите не могат да се решат незабавно, даже за един мандат, само че би трябвало да стартираме, малко по малко да променяме част от обществените услуги, тъй като става дума за най-нуждаещите се и беззащитни хора в общината. Вярваме, че във ваше лице ще срещнем схващане и имате нашата поддръжка за триумф “, споделиха родителите на деца с увреждания и представителите на БАЛИЗ.
Николай Шушков от своя страна ги увери, че ще работи за преустановяване практиката на занемареност към базата и финансите за обществените услуги. „ Ще възстановя и обогатя връзката сред Югозападния университет и Община Благоевград като обществени сътрудници, инициирайки процедура на студентите в действителна среда и изнесено образование на обществените услуги, което да увеличи качеството на тази характерна работа. Отстоявайки най-високите стандарти за качество на обществените услуги ще утвърдя конкурсно начало, което задава нужните критерии за обществените служащи. Край на конкурсите  за избран човек. Ще предизвиквам обмяна на опит в обществените услуги с други общини от България и Европа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР